„Zajlik
Reggeli gyors

Iványi: Minden segítség aranyat ér most

7/08/2024 09:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Hálás a főváros segítségéért Iványi Gábor. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel együtt bízik abban, hogy a MET és az Oltalom hajléktalan-ellátó és családok átmeneti otthonát jelentő szociális intézményei által nyújtott ellátás fennmaradhat.

2024. augusztus 07. Reggeli gyors - részlet 24.08.07. Iványi Gábor és Kiss Ambrus
11:19
00:00

A Fővárosi Önkormányzat nyitott arra, hogy biztosítsa a MET intézményeinek fenntartását – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL-nek. A politikus szerint ez azt jelentené, hogy nem csak a személyi költségeket, hanem az ellátást is biztosítanák az Iványi Gábor vezetése alatt álló egyháztól átvett intézményekben. Erre a Fővárosi Kormányhivatal pár nappal ezelőtt indított vizsgálata miatt lehet szükség, aminek eredményeként a kormányhivatal kötelezheti a józsefvárosi és fővárosi önkormányzatot a MET intézményeinek átvételére.

„Már tavaly novemberben megléptük azt, hogy a szociális intézményeik dolgozóit átvettük, és a főváros fizeti” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Kiss. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintett dolgozók átmenetileg a főváros cégéhez, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez kerültek. Hozzátette, most készek átvenni a hajléktalan-ellátó és családok átmeneti otthonát jelentő szociális intézményeket egészen addig, amíg nem rendeződik a MET és a kormány között.

A beszélgetéshez csatlakozott Iványi Gábor is, aki nem biztos abban, hogy már elegendő lenne odaállnia Orbán Viktor mellé egy fotón és elmondani, milyen csodálatos is a NER, ahogy azt ironikusan felvetette a műsorvezető, Para-Kovács Imre. „Tékozló fiú” – mondta erre Para-Kovács. „Melyikünk?” – kérdezett vissza nevetve Iványi. A főváros ajánlatával kapcsolatban elmondta, „minden segítség aranyat ér most”. A másik lehetőséggel kapcsolatban, amit Maruzsa Zoltán államtitkár „jóságtól csöpögő hangon” hajtogat, hogy az állam minden feladatot el tud látni, csak a MET jelentkezzen és adja át a feladatokat, Iványi kifejtette, ezeket a feladatokat valóban el kellene látni. Hozzátette, a feladatok ellátásában való részvétel feltételekhez kötött, amelyeknek a MET és az Oltalom hosszú éveken át megfelelt. Hangsúlyozta, itt olyan állampolgárok munkájáról van szó, akik az állam által biztosított alapellátáshoz képest többet nyújtottak, legyen az szállítás, étkeztetés, adott esetben olcsóbban, mint az az állam által biztosított keretek közt lehetséges volna. Ezt Iványi szerint „tisztább pillanataiban” az állam is be szokta látni.

„Vannak, akik azt mondják, hogy aki ilyen ellátással foglalkozik, ne harcoljon az alapvető emberi jogokért, ne kérje számon a kormányon a tisztességet, hanem be kell állni a sorba, meg kell csókolni a pasának a papucsát, én meg azt gondolom, ezt nem lehet, mert soha nem fog a világ semmit változni – foglalta össze véleményét Iványi. Hozzátette, szerinte nagyon messze vagyunk a rendszerváltás előtti Magyarországhoz képest is, akkor ugyanis „tele voltunk bizakodással”.

„Az a pénz, amivel nekünk tartozik a magyar állam, körülbelül 16 milliárd forint, mi körülbelül ennek tizedével tartozunk. Ez semmi ahhoz képest, milyen luxusban élnek. Ez néhány tankolás Mészáros Lőrinc luxushajójába, vagy még annyi sem.”

Arra a kérdésre, hogy a főváros gesztusa új frontot nyithat a kormánnyal szemben, Kiss azt felelte: „a másik alternatíva az lenne, hogy nem lépnénk be, és nem segítenénk”. „Ha bezárnak egy hajléktalan-ellátó intézményt, attól még az ott ellátottaknak nem lesz lakhatásuk.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Ambrussal és Iványi Gáborral
2024.08.07., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre