„Klubrádió
Klubdélelőtt

Janisch Attila a Színművészetiről: A sok rágalom, rosszindulat, mocskolódás már nem visszavonható

14/08/2020 15:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Emlékeztünk a 85 éves korában elhunyt Kossuth-díjas festőre, Sváby Lajosra, megkérdeztük Janisch Attila rendezőt a Színművészeti körüli eseményekről, beszélgettünk a magyar társadalom osztályszerkezetéről és cigány-magyar történetekről a Klubdélelőttben.

2020. augusztus 15. Klubdélelőtt (2020. augusztus 15., szombat 09:00)
157:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Életének 86. évében, hosszú betegség után elhunyt Sváby Lajos Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész. A Klubdélelőtt műsorában készült interjúval búcsúztunk tőle. 

9.30 Román Sándor, az ExperiDance Tánctársulat egykori alapítója, volt művészeti vezetője szeptembertől saját nevén indítja el táncképzését, folytatja 30 éves sikertörténetét.

10.00 Sok minden elhangzott már a Színművészeti Egyetemmel kapcsolatban, most Janisch Attila Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi docens véleményét is kíváncsian vártuk. Egy mondat tőle: „A sok rágalom, a szándékos rosszindulat, gyávasággal teli mocskolódás, ami az egyetemről és oktatóiról szól, az már nem visszavonható...”

 Hallgatói kiállás a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett (kép: Facebook)
 
 


10.30  A magyar társadalom osztályszerkezetéről írt tanulmányt Éber Márk Áron szociológus, az ELTE Társadalomtudományi kar Szociológiai Tanszékének oktatója. Vajon hogyan képzeljük el a magyar társadalom osztályszerkezetét? Terhes babapiskótaként? Piramisként vagy körteként? Az összetett és elvont jelenségek megértését megkönnyíti, ha már ismert dolgokhoz hasonlítjuk. A metaforák egy határig mozgósítják a képzelőerőt.

11.00 Mohácsi János rendező Csak egy szög című legendás előadása a cigányok és a magyarok történetéről szól, mondhatni a mi közös történetünkről. Most nem színházban, hanem az interneten lehet megnézni.

https://www.youtube.com/watch?v=5okKUhO8Cns

11.30 Férj és feleség, két művész, Dér András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr író és Dér Denisa színésznő. Együtt szerepelnek a Leszel-e még című háromperces kis videóban.

Címlapi kép: SZFE/Facebook