„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony iskolakezdésről, idősotthonokról, biciklisávokról

21/08/2020 17:24

| Szerző: Klubrádió/szg

A járvány miatt szükséges távolság biztosításához szeretne későbbi iskolakezdést a főváros, úgy tűnik, az intézményfenntartóknál van a döntés. Az idősotthonoknál felkészültek a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, „bespájzoltak” tesztekből és védőfelszerelésekből. Az ideiglenes kerékpársávokról pedig várhatóan a jövő héten születik döntés, a többségük megmarad, a Nagykörútnál ez még függőben van – ezekről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester.

2020. augusztus 21. Reggeli gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.08.21.)
09:44
00:00

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tervezi, hogy központilag szabályozza a reggeli iskolakezdés időpontját; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint eddig is volt lehetőségük a fenntartóknak arra, hogy elcsúsztassák a kezdést. A főpolgármester fél 9-et vagy 9 órát javasol. 

Karácsony Gergely főpolgármestert kérdeztük, aki elmondta, szeretné, ha mérlegelnék az érveket, amelyeket felhoztak. Számításaik szerint ha csak a középiskolásoknál, akik már önállóan közlekednek, lenne későbbi kezdés, az önmagában csökkentené a zsúfoltságot. Teljes kapacitáson megy a fővárosi tömegközlekedés, de a járvány miatt szükséges távolságtartást így nem tudják garantálni.

Munkaadókkal és munkavállalói szervezetekkel is egyeztettek, az került szóba, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket a szüleik visznek iskolába, a munkaerőpiaccal együtt kellene változtatni, amit nagyon nehéz lenne kivitelezni. Ezért javasolják a csúsztatott iskolakezdést csak a középiskolásoknak.

Úgy fogalmazott: ha jól érti, az Emmi ezt nem ellenzi, és reméli, hogy a fenntartók megfontolják a javaslatukat. Pedagógiai és oktatási szempontok alapján, ha később kezdődik a tanítás, az nem rossz a gyerekeknek, de nem ez a főváros kompetenciája, hanem a többi között a közlekedés. Írtak az egyházi, alapítványi és természetesen az állami fenntartóknak is. A főpolgármester hozzátette, ez nem politikai, hanem szakmai kérdés.

Idősotthonok

Karácsony Gergely közölte: igyekeztek mindent megtenni azért, hogy felkészüljenek az idősotthonokban, ha lesz második hulláma a járványnak. Védőfelszerelésekből pestiesen szólva „bespájzoltak”, és nem volt felvétel az idősotthonokban, ezért a felszabaduló helyeken izolációs lehetőségeket alakítottak ki, ez korábban nem volt. A Pesti úti idősotthon vezetője kérte a látogatási tilalom elrendelést, és bíznak a szaktudásában. Ha más intézményvezető is kéri, akkor szintén életbe léptetik. Tesztekkel is viszonylag jól állnak, ha kell intenzíven tesztelni a lakókat vagy a dolgozókat, az is megoldható.

Kerékpársávot alakítottak ki a fővárosi Villányi úton
 
 Kerékpársávot jelző útburkolati jel felfestés után a XI. kerületi Villányi úton 2020. május 13-án. Az új, 1,7 kilométeres szakasz közvetlenül csatlakozik a Bartók Béla úti kerékpársávokhoz. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 


Bringasávok

Az ideiglenes kerékpársávokról augusztus végén, nagyjából a jövő héten döntenek. Most több helyen kérdőíves kutatásokat végeznek, hogy a budapestiek elmondhassák a véleményüket. Szerinte a kerékpársávok nagy többsége megmarad, a Nagykörútnál „többféle alternatívát mérlegelnek”. Olyan döntést hoznak, amely a mostani helyzetben adekvát, de hosszabb távon az érintett kerületekkel közösen szeretnének forgalomcsillapítást a Belvárosban. Van viszont két ideiglenes tényező, amely ezt nehezíti. Az egyik az M0-s híd lezárása, ez ötször akkora stressz a városnak, mint a nagykörúti forgalomcsillapítás, a másik a járvány, amely elbillentette a közlekedési szokásokat a tömegközlekedés felől az autó felé. Reméli, ezek nem sokáig állnak fenn, és akkor nagyobb lesz a mozgásterük – mondta el a főpolgármester.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020.08.21. 08:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert