„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Puzsér kiiratkozott, nem számít, mit mond

9/07/2019 20:32

| Szerző: Klubrádió

Fontosabb dolga is van annál, minthogy Puzsér Róberttel foglalkozzon, annak pedig örül, hogy Tarlós István, még ha moderátor nélkül is, de hajlandó vele vitázni – mondta Karácsony Gergely, a demokratikus ellenzék közös főpolgármesterjelöltje. A politikus arról is beszélt a Klubrádiónak, nem rajta múlik, a jövőben személyiségének melyik része dominál a politizálása során.

2019. július 09. Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel (2019.07.08.)
14:58
00:00
Lehet, hogy a legdurvább verbális kirohanásokkal népszerű tud lenni a kattintásokra építő online portáloknál Puzsér Róbert, de politikailag már nincs jelentősége annak, amit mond – nyilatkozta Karácsony Gergely, a demokratikus ellenzék közös főpolgármesterjelöltje a Klubrádiónak.

A politikus hangsúlyozta, hogy Budapesten volt egy előválasztás valamennyi ellenzéki támogatásával, amelyen 68 ezer választó vett részt, és minden második rá szavazott. Ezen a voksoláson Puzsér Róbert is elindulhatott volna. Az azonban, aki nem vett részt az előválasztáson, kiiratkozott az ellenzéki politizálásból, és neki nem szövetségese, és már egyetlen ellenzéki párt sem áll Puzsér Róbert mögött – tette hozzá Karácsony, aki szerint fontosabb dolga is van, minthogy vele foglalkozzon.

 
Karácsony Gergely, Puzsér Róbert
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 


„Mindketten tudjuk, hogy ez nem te vagy, Gergő”

Puzsér Róbert független főpolgármesterjelölt kedden nyílt levélben reagált Karácsony Gergely 444.hu-nak adott előző napi interjújára. Puzsér többek közt hazudozással, képmutatással vádolta, és azt jósolta, ha Karácsony nyer az őszi főpolgármester-választáson, az MSZP-s meg a fideszes bűnözők ugyanolyan jól elüzletelnének majd a keze alatt, mint Zuglóban, ahol jelenleg polgármester. Azt is írta, szerette volna, ha meg tudnak állapodni egy harmadik főpolgármester-jelöltben, akinek nincsenek parkolási ügyei, aki nem akart egy éve miniszterelnök lenni, és aki képes lehet középről és jobbról is választókat megszólítani. „Mindketten tudjuk, hogy ez nem te vagy, Gergő. Arra kértelek, találjuk meg közösen Budapest Márki-Zay Péterét.”

A főpolgármester-jelölti előválasztás lebonyolításáról zajló év eleji viták idején Puzsér Róbert jelöltségét támogatta az LMP és a Jobbik is. Miután azonban Puzsér nem volt hajlandó részt venni az előválasztáson, mindkét párt megvonta tőle támogatását. Puzsér azzal indokolta döntését, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum a két másik ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik nélkül kötött megállapodást a kerületi ellenzéki polgármesterjelöltekről. Támogatói azonban végül pont azért hátráltak ki Puzsér mögül, még a nyár elején, mert a politikus nem akart részt venni a június végi előválasztáson, amit végül Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa MSZP-s támogatással nyert meg.

Ünnepség a főváros napján
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 


Mi a túróért?

Karácsony Gergely reagált Tarlós István főpolgármester kampányvitáról tett bejelentésére is. Szerinte végül is jó, hogy Tarlós, akár moderátor nélkül is hajlandó vitázni vele, mert így neki tudja szegezni a kérdéseit, amire eddig nem volt lehetősége. Bár furcsálja, hogy ellenfele nem akar moderátort, mert nem látja, hogyan lehet úgy beszélgetni – „a végén még össze is fogunk verekedni?” – , de azt reméli, ebben az ügyben is lesz előrelépés. Valami keretet tehát szabni kellene a vitának – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint az egyik kérdés az, mi a túróért kell Tarlós Istvánnak engedélyt kérnie Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy megváltoztassa a budapesti parkolási rendszert, ha az a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik. Az ellenzéki politikus egyből meg is válaszolta a felvetést: szerinte Tarlós azéet tesz így, mert a jelenlegi főpolgármester a Fidesz helytartója, akit Orbán Viktor előszobáztathat. E közben pedig Budapest szenvedte a legtöbb kárt a nagyvárosok között. Az elmúlt kilenc évben, a főváros elvesztette kötlsgvetése és intézményei nagy részét, a helyben megtermelt adókból nagyon keveset kap vissza – mondta.

Tarlós a jelöltek közti lehetséges nyilvános összecsapásról korábban azt mondta, csak olyan vitát tud elképzelni, hogy nem előre megbeszélt témák vannak súgóemberekkel. „Ha egymással szembeállunk, és előre meg nem beszélt témákról face to face egymást kérdezzük, ilyet nem zárok ki. Nem azt mondom, hogy biztosan lesz, de ilyet nem zárok ki. Operettalakításokban viszont biztosan nem veszek részt”– mondta.

 
Főpolgármesteri előválasztás 2019. június 20-án a Széll Kálmán téren. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje beszélget a téren.
Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió
 


Mérges Karácsony

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a kampányban várható viselkedéséről is beszélt. Alapvetően kompromisszumkész, mosolygós, pozitív hozzáállású embernek tartja magát, de vannak olyan helyzetek – mint az előválasztás kapcsán kiderült, ellenzéki oldalon is – , amikor más fokozatra kapcsol, más érzelmi reakciói is vannak.

Azt, hogy remélt győzelme után az elvi fenntartásait ugyan hangoztatva, de a város érdekében együttműködik-e majd a kormánnyal, vagy az öklét rázza Orbán Viktor felé, nem ő dönti el. Ha Budapestért együtt kell működni, akkor azt teszi, ha konfliktusba kell keveredni, és hangosan kiabálni, akkor azt. „Nem rajtam múlik, hogy a személyiségem melyik része dominál majd főpolgármesterként” – mondta Karácsony Gergely.

Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel
2019. július 08., kedd 16.15
riporter: Bolgár György