„Klubrádió
A lényeg

Kásler adatai nem gyógyítják az egészségügyet

2/07/2019 15:21

| Szerző: Klubrádió

Kásler Miklós miniszter szerint az egészségügyben a rossz hírek ellenére nincs probléma az ellátással. A statisztikákat kevésbé vitatják, a mindennapi működés gondjait azonban nagyon is komolynak tartják a Klubrádió által megkérdezett szakemberek.

Kásler Miklós szerint az egészségügyből érkező rossz hírek ellenére nincs semmi probléma az ellátással. Az emberi erőforrások minisztere szerint elkezdtek hazajönni az orvosok külföldről, sőt, jelenleg hatezerrel több orvos dolgozik az egészségügyben, mint 2010-ben. Azt azonban nem mondta el, hogy pontosan hány orvos is tért haza. A miniszter arról is beszélt, hogy az orvosegyetemeken 30 százalékkal nőtt a szám, 20 százalékkal a külföldi hallgatóké. Szólt a traumatológiai és érsebészeti ellátásról is, szerinte "az utolsó időkben minden hónapban összeomlik a traumatológiai ellátás".

Kásler Miklós kijelentéseinek ellentmond az a hivatalos adat, amely szerint 2013-ig nőtt az orvos-elvándorlások száma, és 2016-tól kezdett el valamelyest csökkenni.

2019. július 02. A lényeg / részlet, Éger István (19.07.02.)
01:01
00:00

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint  a számok valósak, de ez önmagában semmit sem jelent. Éger István szerint több pénzre van szükség az egészségügybe a paranszolvencia megszüntetése mellett. Azt mondta, ezek a statisztikák nem gyógyítják meg az egészségügyet. A kamara úgy véli, ezermilliárdra lenne szükség, amelyből rendeznék a fizetéseket és az adósságokat is. Így be lehetne tartani a munkaidős szabályokat is, mert senki nem lenne rákényszerítve arra, hogy három helyre rohangáljon dolgozni.

2019. július 02. A lényeg / részlet, Dénes Tamás (19.07.02.)
00:50
00:00

Az elhangzott számokkal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint nem kell vitatkozni, de ez nem oldja meg a mindennapi létszámgondokat, hogy egy érsebész "kiesése" milyen komoly problémákat okoz Budapesten, vagy hogy nincs megfelelő utánpótlás a többi között a gyermek- és a felnőtt traumatológián. Dénes Tamás szerint fontos lenne a tervezés, azt is mondta, hogy az elmúlt 25 évben senki nem merte kimondani, hogy hány kórházra és azon belül hány orvosra lenne szükség.

2019. július 02. A lényeg / részlet, Kunetz Zsombor (19.07.02.)
01:08
00:00

Azt nem lehet tudni, hogy az orvoselvándorlás kedvezőtlen trendje megfordult-e vagy sem. Kunetz Zsombor egészségügyi szakpolitikus ugyanis nem talált olyan adatot, amely ezt alátámasztaná. Még megbízható nyilvántartás sincs arról, hogy valójában hány orvos dolgozik Magyarországon, hiszen egy orvosnak több munkahelye is lehet. Egy 2016/17-es, a Semmelweis Egyetem magatartástudományi intézetének két dolgozója által készített kutatást idézett, amelyben az ötöd-hatodéves orvostanhallgatókat arról kérdezték, milyen szándékaik vannak végzés után, és 40 százalékuk azt mondta, el fog menni az országból. Ezek után Kunetz Zsombor meglehetősen érdekesnek tartja a miniszter által említett plusz hatezres számot.