„Klubrádió
Esti gyors

Két Európa – Selmeci János jegyzete

17/09/2021 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Európa mindig is híres volt sokszínűségéről, nézzük, miképp van ez járvány idején. Selmeci János utánanézett.

2021. szeptember 17. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.09.17.
02:03
00:00
Az olasz kormány arról döntött, hogy csak azok az olaszok dolgozhatnak, akiket beoltottak koronavírus ellen, átestek a víruson, vagy 2 napnál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Ugyanezen a napon Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kötelező covidoltás ellen foglalt állást, valamint arról beszélt, hogy az elszigetelés, a karantén, a maszk nem segít a járvány megállításában; a magyar kormány pedig egyelőre nem is tervez korlátozó intézkedéseket bevezetni, bár elképzelhetőnek tartják, hogy megnő a védettségi igazolvány szerepe.

Eközben több német tartományban engedélyezték, hogy az éttermek, színházak, szórakozóhelyek üzemeltetői, illetve a rendezvények szervezői megtagadhassák a belépést az oltatlanoktól; van ahol a negatív teszt sem elegendő egyes szolgáltatások, például a fodrászatok igénybevételéhez. A brit egészségügyi miniszter viszont éppen a napokban jelentette be, hogy lekerült a napirendről az a terv, amely alapján szeptember végétől csak oltási igazolás felmutatásával lehetett volna látogatni az éjszakai szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket, azaz Nagy-Britanniában nem lesz védettségi igazolvány. A miniszter – aki korábban már beszélt arról, hogy meg kell tanulni együttélni a vírussal, a szabadságjogok korlátozásának pedig véget kell vetni – most nem számol azzal, hogy a kormány újból a korábbiakhoz hasonló lezárásokat rendelne el.

Ausztria viszont szigorít; beltéren és a tömegközlekedési eszközökön FFP2-es maszkot kell hordani, a rendezvényeket is csak védettek látogathatják, a kancellár az ország lezárása helyett a oltatlanokat érintő további szigorításokat vetített előre. Franciaországban még vonatra sem szállhatnak azok, akiknek nincs védettségi igazolványuk, Dániában ezzel szemben éppen a napokban töröltek el minden korlátozó intézkedést.

Nahát ilyen az, amikor két Európa van.

Selmeci János jegyzete a 2021. szeptember 17-i Esti gyorsban hangzott el.