„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kőszeg Ferenc: Sokan megalapozatlanul fanyalognak Márki-Zay miatt

11/11/2021 20:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Kőszeg Ferenc, az SZDSZ egyik alapítója, majd a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, első elnöke szerint sokan olyan dolgok miatt fanyalognak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének választott Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, amelyek nem megalapozottak. A Megbeszéljük adásában elmondta, miért nem ért egyet azzal, hogy az ellenzéki előválasztás győztese migránsellenes vagy erőszakos lenne, és azt is hangsúlyozta: a hódmezővásárhelyi polgármester vallásos meggyőződését el tudja választani politikai meggyőződésétől.

2021. november 11. Megbeszéljük / részlet, Kőszeg Ferenc (21.11.11.)
20:19
00:00

Kőszeg Ferenc, a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapítója, parlamenti képviselője, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, első elnöke az Átlátszón írt véleménycikket Márki-Zay és a Tiszták koalíciója – a nép bölcsebb a “haladó értelmiségnél” címmel. 

Az októberben az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének választott politikusról szóló blogbejegyzése kapcsán a Megbeszéljük adásában azt mondta: eleinte nem volt semmi különös ismerete Márki-Zay Péterről, csak azt a helyzetet látta, hogy ő más közegből jött, mint az Orbán ellenzékét képező politikusok, és mivel a közvélemény-kutatási eredmények szerint pusztán a baloldal nem tudja legyőzni a Fideszt, úgy gondolta, olyan jelölt kellene, aki meg tudja szólítani azokat is, akik nem tartoznak mondjuk a Klubrádió hallgatói közé.

A szintén jobboldali Jakab Péter Jobbik-elnök Kőszeg szerint ugyan jó megszólaló, de úgy véli, a parlamenti odamondogatások nem elegek ahhoz, hogy jó vezető legyen. Beszélt arról is, hogy sokra tartja és nagyra becsüli Karácsony Gergelyt, a Pábeszéd, az MSZP és az LMP volt miniszterelnök-jelöltjét, amiért meghozta a döntést előválasztási visszalépéséről, mert a mögötte álló pártokban ezt sokan ellenezték. Kőszeg megjegyezte, Márki-Zayról pedig nem áll az, hogy nincs igazgatási, vezetői tapasztalata, mert egy jelentős és „fideszesen orientált” város polgármestere lett, és amennyire ez kívülről megítélhető, jól csinálja a dolgát. És hiába próbálkoztak kormányoldalról különböző botrányokkal lejáratni,  ezekkel nem értek célt.

Kifogások

Kőszeg április 30-án írta az első MZP-t támogató cikkét az Átlátszón, és régi barátai akkor arról beszéltek, szerintük meg nincs esélye a hódmezővásárhelyi polgármesternek az országos politikában, illetve az ellenzéki előválasztási versenyben. A Márki-Zay elleni kritikák kapcsán Kőszeg fanyalgásról ír az újabb cikkében, amiről a Klubrádióban azt mondta, a bírálók sokszor olyan dolgok miatt fanyalognak, amelyek nem megalapozottak. Úgy fogalmazott: nem akar megbántani senkit, de ez a hozzáállás bizonyos értelemben az egykori kommunista népfrontpolitikára emlékezeti, hogy „fogjunk össze a szociáldemokratákkal és a parasztpárttal, de nehogy mást mondjanak, mint mi”. Neki azonban nem nehéz elfogadnia, hogy Márki-Zay mást mond – hangsúlyozta.

Kőszeg Ferenc nem tud olyan kijelentéséről Márki-Zaynak, amit elutasítana. Az egyik ilyen, amit felhoztak vele kapcsolatban, hogy „migránsellenes”. Megpróbált utánanézni, hogy ezt mire alapozzák, és mint kiderült, a Hódmezővásárhelyen kirakott jelképes migránsszámlálóra. De ez arról szól, hogy Orbán migránsellenes propagandája hazugság, „a leggusztustalanabbak egyike”. (Ez azt mutatta be, hogy az Orbán-kormány például a letelepedési kötvénnyel hány úgynevezett migránst engedett be az országba.) A Magyar Helsinki Bizottság alapítója hozzátette, neki az a véleménye, hogy a menekülőknél tiszteletben kell tartani a genfi egyezményt, aki az életét, szabadságát félti, ha vissza kell térnie a hazájába, annak meg kell adni a lehetőséget, hogy ne kelljen visszamennie.

A további kifogásokról azt mondta: felhozták, hogy Márki-Zay erőszakos természetű, ebből ő nem tapasztalt semmit. Azt viszont politikai erénynek is lehet tekinteni, ha egy politikus következetesen ragaszkodik az álláspontjához. Azt is mondják, hogy a vallásossága miatt „a katolikus egyház foglya”, de ez Kőszeg szerint „egyszerűen ostobaság”. Szerinte Márki-Zay el tudja választani a saját vallásos meggyőződését a politikusi hozzáállásától. Kijelentette például, hogy egészen biztosan nem tiltaná be az abortuszt.

Esély

Szerinte az a nagyszámú ember, aki részt vett az előválasztáson, köztük sok fiatal, jobban ráérzett a Márki-Zayban rejlő lehetőségekre, politikai esélyeire, míg sok, politikában járatos ember nem hitt a sikerében és nem is igazán akarta, hogy ő győzzön.

Kőszeg Ferenc szerint – bár nem beszélt erről a politikussal – a Márki-Zay által emlegetett „tiszták koalíciója” nem pártokra vonatkozik. Ez inkább arról szól, hogy mivel az előválasztás utolsó szakasza a közte és a DK-s miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára közötti versengés volt, addig nem mondhatta, hogy Dobrev és a DK is benne van a koalícióban, most azonban, hogy túl vannak a versengésen, már igen.

Megjegyezte: szerinte Dobrev Klára nagyon jól kezeli ezt a helyzetet, ő lezárta magában a versenyt, amit Gyurcsány Ferencről, a DK elnökéről nem tudna elmondani. Neki voltak ezzel ellentétes megnyilvánulásai, amikor arról beszélt, hogy a parlament választja a miniszterelnököt. Neki ugyan ebben jogilag igaza van, meg lehet ezt trükközni, de Kőszeg szerint „politikailag elásná magát”, aki felrúgná a közösen megállapított játékszabályokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2021. november 11., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György