„Klubrádió
Reggeli gyors

Republikon Intézet: A fiatalok körében nagyon nagy az előnye Márki-Zay Péternek

9/11/2021 12:48

| Szerző: Klubrádió

A Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb és valamennyi társadalmi csoportban kevésbé elutasított, mint a jelenlegi miniszterelnök. A kormánypárti Nézőpont nem meglepő módon ennek ellenkezőjéről számolt be. A közvélemény-kutatás eredményeiről beszélt a Reggeli gyorsban Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. 

2021. november 09. Reggeli gyors - részlet 21.11.09. Virág Andrea
07:30
00:00

A közvélemény-kutatások közötti eltérések oka lehet a kérdésfeltevés, a módszertani eltérések vagy hogy mikor készültek ezek a felmérések. Ez eddig is így volt. A különbség az előválasztás első fordulójának lezárulta óta, hogy óriási figyelem irányul ezekre a kutatásokra, és így jobban látszanak ezek az eltérések is – mondta Virág Andrea. Szerinte a Republikon Intézet felmérésében nem az egyhavi adatokat érdemes vizsgálni, hanem a trendeket, amiből az látszik, hogy az előválasztás segített az ellenzéki pártoknak.

Most viszont már konkrétan megvizsgálták a két miniszterelnök-jelölt népszerűségét is:

Orbán Viktor természetszerűleg ismertebb, mint Márki-Zay Péter. A kutatás szerint 88 % volt, aki Orbánról akart vagy tudott véleményt megfogalmazni, ami Márki-Zay esetében csak 71 %. Azok körében, akik ismerik az adott politikust, MZP jóval népszerűbb, őt 55 % kedveli és 45 % nem; a miniszterelnököt pedig mindössze 43 % kedveli és 57 % nem – vetett számot a politológus. 

A Republikon Intézet elemzése a különböző bontásokban jól mutatja, hogy a fiatalok körében nagyon nagy az előnye az ellenzék vezetőjének, illetve látszik az a trend is, hogy a nagyvárosokban Márki-Zay, a kisebb városokban a Fidesz és ezzel együtt Orbán Viktor a népszerűbb, de itt viszonylag kicsi (akár hibahatáron belüli) a különbség a két politikus között.

Ami a választások szempontjából kulcsfontosságú tényező lehet, hogy a bizonytalanok körében a regnáló miniszterelnököt  a válaszadók 2/3-a nem kedveli és csak 1/3-a igen, addig Márki-Zay Péter esetében ez az arány pont fordított, 66 % kedveli és 34 % nem.

Virág Andrea
 

Ami majd nehézséget okozhat az ellenzéknek, hogy míg Orbán esetében a személye jól köthető egy párthoz és annak népszerűségéhez, addig MZP esetében az ellenzéki pártoknak sokat kell azon dolgozni, hogy olyan egységben tudjon a választók szemében feltűnni az ellenzéki együttműködés, hogy Márki-Zay Péter személye miatti hozzáadott érték érvényesülni tudjon a leadott szavazatokban is – mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Virág Andreával
2021.11.9., kedd 7:48
Riporter: Dési János