„Klubrádió
Esti gyors

Ujhelyi: Az Orbán-kormány megijedt Márki-Zay Pétertől

10/11/2021 23:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Ujhelyi István, az MSZP Európa parlamenti képviselője szerint az Brüsszelben (és például Berlinben, Rómában) is látszik, hogy az Orbán-kormány megijedt Márki-Zay Pétertől, a mostani lépéseik erről árulkodnak. Szokatlan módon négy pártcsalád is támogatásáról biztosította az ellenzéki előválasztás győztesét – tette hozzá a szocialista politikus.

2021. november 10. Esti gyors / részlet, Ujhelyi István (21.11.10.)
08:12
00:00

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje két napot tölt Brüsszelben: találkozik négy EP-frakció vezetőjével, hat uniós biztossal, civil szervezetek, think-tankek képviselőivel is. 

A látogatás egyik szervezője és az esemény házigazdája, Ujhelyi István, az MSZP Európa parlamenti képviselője az Esti gyorsban azt mondta: nagyon izgalmas a dolog, sűrű a program, fél óránként más jön tárgyalni. Négy pártcsalád különböző vezetőit látogatják meg és európai biztosait, frakcióvezetőit, vagy adják ők egymásnak a kilincset. Ez unikális dolog Brüsszelben, mert általában egy tagállami politikus a saját pártcsaládjával tárgyal, viszont Márki-Zayt négyen is támogatásukról biztosították.

Polgármesteri eredményeivel, a két megnyert választással megmérette magát, és a több mint 800 ezer résztvevővel lebonyolított előválasztás nagyon komoly eredmény. Az Brüsszelben (és például Berlinben, Rómában) is látszik, hogy az Orbán-kormány megijedt Márki-Zay Pétertől, a mostani lépéseik erről árulkodnak. Ujhelyi megnyugtatónak, hízelgőnek nevezte, hogy az európai biztosok is mennyire tisztában vannak az Orbán-kormány „ámokfutásával”, korrupciójával, és azzal, hogy az ellenzék összeállása mekkora esély a változásra. Márki-Zay erről beszélt mindenkinek, és Ujhelyi, mint beszámolt róla, éppen az egyik biztost kísérte ki az interjú előtt, aki azt mondta neki: szocialistaként kicsit bizonytalan volt, hogy mit várhat egy konzervatív, kereszténydemokrata elkötelezettségű jelölttől, de megnyugodott, mert rendkívül tájékozott, talparaesett és nagyon okos embernek találta.

Mi érdekelte legjobban a pártcsaládok képviselőit, a biztosokat? Ujhelyi elmondta: a helyreállítási alap, amelynek forrásait egyelőre befagyasztotta az EU, ahhoz kapcsolódóan a jogállamiság kérdése és az volt a fő kérdés, hogy ha győznek, mit tudnak kezdeni az orbáni alaptörvénnyel, a bebetonozott Polt Péterrel és a médiatanáccsal. Márki-Zay Péter pedig elég kendőzetlenül elmondta, hogy rendszerváltásra van szükség, új alkotmányra, és minden olyan technikára, amely kimozdítja a hatalomból ezeket a fideszes szereplőket.

Hozzátette: Márki-Zay ezeket a mondatait angolul, franciául is németül és elmondta, arról beszélt, hogy olyannal támadják Orbánt, ami neki fáj, és ne olyannal, amiből odahaza kampányt tud építeni. Ha azt akarják, hogy ez a „vírus” ne terjedjen tovább az EU-ban, akkor a korrupciós ügyek, a súlyos törvényszegések, „a saját nemzetével szemben elkövetett bűnök” legyenek napirenden, nem azok a témák, amelyekkel rendszerint az Európai Parlament vagy a Bizottság megpróbálta Orbánt sarokba szorítani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: 

Esti gyors
2021.11.10., szerda 18:50
Műsorvezető: Szénási Sándor