„Klubrádió
Útszélen

Köznyelv – Józsa Márta jegyzete

22/10/2023 12:03

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Ha ellenben a többi, köz- előtagú szóra gondolok, akkor világos, hogy ez a szócska nagyon benne van a NER és annak teljhatalmú irányítójának bögyében.

2023. október 22. Útszélen-részlet (2023.10.19. Józsa Márta jegyzete)
01:35
00:00
Kedvenc vessző-, avagy ércparipámmal kezdem, a vasúttal, amely egyre inkább a rendszer szimbólumává válik. Egyrészt azért, mert jól jelzi, hogy a szofisztikált lopási technikáknak nem volt az elmúlt tizenhárom évben még olyasfajta koncepciója sem, hogy oké, zsebre tesszük, amit lehet, de a maradékból legalább olyasmit hozzunk létre, amit legalább sokan tudnak így-úgy használni. Jószerével a mindenféle szimbolikus betonépületekről, botrányos koncepciók alapján felújított királyi és egyéb váraktól és a persze a legendás stadionoktól eltekintve egyetlen olyan NER-fejlesztést tudok, ami tömegeket érint, az pedig nem más, mint az ELIOS-féle köztörvényes-gyanús közvilágítás. Talán ez az egyetlen, amiben szerepel a köz szó is.

Hacsak ide nem sorolom a közlöny szót, amely leginkább azt jelenti, hogy rendszeresen közöl estétől reggelre olyan, mindannyiunkat érintő baromságokat, amelyekről korábban szó sem esett, és gyakran betarthatatlan intézkedéseket, nemritkán százmilliárdos közpénzszórást jelent.

Ha ellenben a többi, köz- előtagú szóra gondolok, akkor világos, hogy ez a szócska nagyon benne van a NER és annak teljhatalmú irányítójának bögyében. A feneketlen közpénzügyi hordóból semmilyen, a köz javára létrehozott célra nem jutott pénz, megkockáztatom, hogy azért sem, mintha fóbia lenne akárcsak kimondani olyasmit, hogy közoktatás, közegészségügy, közügy, közpolitika, és persze ott egye meg a fene azt a modernista, nyugatbarát, nemzetietlen államformát is, a köztársaságot.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorunk 2023. október 19-i adásában hangzott el.