„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Módszerek járványszorongás ellen

3/04/2020 18:34

| Szerző: Klubrádió

Akár egyedül, akár a családtagjainkkal töltjük összezárva a koronavírus-járvány idejét, mindenképpen lelket próbáló hetek, vagy hónapok elé nézünk. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna, pszichológussal arról beszélgettünk, hogyan küzdhetünk meg a járvány miatti szorongással, főleg, ha a koronavírusra utaló tüneteket fedezünk fel magunkon vagy hozzátartozónkon. Vagy ha tényleg megfertőződünk, esetleg beteg családtagunkat kell ápolnunk.

2020. március 30. Vesztegzár / részlet, Mogyorósi-Révész Zsuzsanna (20.03.30.)
14:29
00:00

Mindenkiben nagyon nagy bizonytalanság keletkezhet már akkor is, ha olyan tüneteket fedez fel magán vagy családtagjain, amelyek, bár nem egyértelműek és nem is okoznak súlyos állapotot, de koronavírus-fertőzésre utalhatnak.

A bizonytalanságot növeli a tesztelési lehetőségek korlátozottsága is, ebben az esetben nem úgy működik a vizsgálat, ahogyan más influenzás időszakokban megszoktuk, amikor az orvos általában azonnal megmondja, mi a bajunk. Most egy teljesen más, bizonytalan helyzettel találjuk szembe magunkat, mert kevés a teszt, és a betegségre egyelőre az orvosok sem tudják a gyógymódot. Tehát ha telefonon el is érjük a doktort, ő sem fog megnyugtató válasszal szolgálni – mondta Mogyorósy-Révész Zsuzsanna.

 
Forrás: Syaibatul Hamdi/Pixabay
 

Ha pedig, akár hozzátartozónk, vagy saját magunk tényleg elkaptuk a vírust, könnyen megjelenhet az önvád. Megkérdezzük magunktól, hogyan kaptuk el, vagy hogy hozzátartozónakat esetleg mi fertőztük-e meg. Ha nő bennünk a feszültség, szorongás, kialakulhat egy olyan helyzet is, hogy már végképp nem tudunk elszakadni a problémától és ez még jobban megnehezíti ezt az állapotot – hangsúlyozta a pszichológus.

Észlelni, átgondolni, cselekedni

Általános és normális érzés az is, hogy miközben szeretnénk gondoskodni a másikról, hiszen féltjük, szeretjük őt, a magunk védelme is fölmerül, és ez adott esetben borzasztó nagy feszültséget generálhat.

Amit ebben a helyzetben tenni tudunk, az az, hogy nem hagyjuk eluralkodni magunkon a negatív érzéseket. Ezt úgynevezett lelki stabilizációs gyakorlatok elvégzésével, speciális légzéstechnikák alkalmazásával is segíthetjük.

Ebben a helyzetben fontos az önmagunkra figyelés, az állapotunk tudatosítása, érzéseink megfogalmazása, ami nyugtató hatású lehet. A gyakorlat lényege, hogy gondolatainkban, érzéseinkben önmagunkhoz kapcsolódjunk, és kapcsolódjunk azokhoz is, akiket érzelmileg stabilabbnak gondolunk, akiket szeretünk, vagy akikben megbízunk, majd jöhet annak átgondolása, milyen cselekvéssel léphetünk előbbre. Tehát miután az ember kicsit megnyugszik, utána rögtön a tevékenységhez kapcsol, megfogalmazza, hogy mit tehet ebben a helyzetben, ami a pszichológus szerint segíthet abban, hogy megszünjenek a nagyon intenzív, mindent elborító negatív érzelmek.

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Van segítség

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy több ingyenes online pszichológiai segítség is elérhető. Ha egyedül vagyunk otthon, és megijeünk a magunkon észlelt tünetektől, vagy hozzátartozónk problémája nyomaszt, akkor számos olyan telefonszámot hívhatunk, amelyen szakemberektől tudunk tanácsokat kérni. A lényeg, hogy nem szabad és nem kell beleragadni a szorongásos helyzetbe, amelynek megoldásához létezik segítség.

A pszichológus arról is beszélt, hogy amikor valóban betegek vagyunk, a fáradtság, a levertség, az energiátlanság természetes állapot, és az is, hogy állapotunk hullámzik. Ha egy kicsit jobban vagyunk, tekintsünk ki a betegségtudatunkból, próbáljunk törődni magunkkal, energikusabbá válni – javasolja.

Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek kicsit felvidítanak, vagy összekapcsolnak másokkal, tegyünk bármit, ami nem a betegségre emlékeztet. Irányítsuk pozitív témák felé a gondolatainkat, és a televízióban ne pont járványról szóló filmeket nézzünk. Ha valakit jó kedvre derít egy-egy humoros film, akkor inkább nézze azt, valamint remek, gyógyulást elősegítő, imaginációs gyakorlatok is fellelhetőek az interneten. Ezek alkalmazása saját emlékek vagy fiktív történetek átélésével segíti a belső változást.

Lesz, hogy tehetetlennek érezzük magunkat, de …

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna azoknak az embereknek a nehézségeiről is beszélt, akik beteg családtagjukat ápolják, és ezzel nem csak nagy lelki, hanem fizikai teher is hárul rájuk. Számukra fontos, hogy a saját szükségleteiket is megfogalmazzák, és sort kerítsenek a pihenésre, valamint, hogy végezhessenek olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolják őket. Nekik is ajánlottak a stabilizációs gyakorlatok.

Mint a pszichológus fogalmazott, el kell fogadnunk a gondozás közben bennünk felmerülő negatív érzéseket. Lesz, hogy fáradtak és dühösek vagyunk, és lesz olyan is, hogy tehetetlennek érezzük magunkat, de itt is ugyanaz a szabály: észlelni és elfogadni, megnyugodni, majd átgondolni, mi vihet előbbre, mert ezek az előre elkészített kis forgatókönyvek adhatnak egyfajta megnyugvást, és teremthetik meg a cselekvés lehetőségét.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár - veletek vagyunk/Mogyorósi Révész Zsuzsannával
2020. március 30., hétfő 20:00
Műsorvezető Sugár Ágnes