„Zajlik
Esti gyors

Ligeti: Csinos konteó a Szuhi jelentése

14/10/2024 20:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése nem arról szól valójában, hogy a Transparency International külföldi érdekeket szolgálna Ligeti Miklós szerint, hanem arra, hogy a kormány szavazóinak valamilyen magyarázatot adjanak, miért nem jönnek az uniós pénzek.

2024. október 14. Esti gyors - részlet 2024.10.14. Ligeti Miklós
07:27
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, több hónapos vizsgálatot követően átláthatatlannak és károsnak találta a Transparency International működését Magyarország számára a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Ebben többek közt azt állítja a hivatal, hogy a szervezet az amerikai érdekek kiszolgálója Magyarországon.

A hír annak tükrében is érdekes, hogy a törvény, melynek nyomán a szervezet létrejöhetett, az Európai Unió Bírósága elé került.

„A délutánom nagy részét ennek a jelentésnek a bogarászásával töltöttem, sok értelmet egyelőre nem találtam benne” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója „csinos kis konteónak” nevezve a jelentésben felsorolt kifogásokat. Hozzátette, szerinte egészen másról van szó: „Valamivel el kell szórakoztatni a saját közönséget, politikai tábort, amelyik megrendülni és meggyengülni látszik az utóbbi időszakban. Kell valami magyarázat arra is, hogy miért nem jönnek az uniós pénzek, mert az nem lehet, hogy az Európai Bizottságnak igaza van, és itthon szanaszét lopják az uniós forrásokat.”

Azzal kapcsolatban, hogy a hivatal, a korrupció-érzékelési indexet megalapozatlannak, tartja, Ligeti megjegyezte, érdekes módon 2010 előtt – akkor ellenzéki vezérek szerepében – Varga Mihály, és Orbán Viktor is ezekre az adatokra, a Transparency jelentéseire hivatkozva kritizálta az akkori kormányt. „2010-ben aztán megváltozott az üléspont, és ezzel az álláspont is ment az üléspont mögé a Fidesz részéről, mert megszerezték a kormányhatalmat, és a NER megalapítóiként és haszonélvezőiként már fáj szembenézni azzal, hogy mi nem hagyjuk szó nélkül és leleplezetlenül a korrupció bizonyos megnyilvánulási formáit, és a súlyos visszaéléseket” – összegzett Ligeti. Szerinte ezért van szükség ezekre a jelentésekre, amelyek így ellenségképet kreálhatnak a szervezetből.

A hivatal kifogásaival kapcsolatban többször kifejtette a véleményét a Klubrádióban Ligeti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.10.14., hétfő 18:23
Riporter: Dési János