„Köszönjük
Reggeli gyors

Ligeti a közbeszerzésekről: A módszerek finomodtak, a mintázat ugyanolyan

21/10/2024 13:46

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bár a módszer "szofisztikáltabb" lett, a közbeszerzésekért folytatott verseny továbbra is nagyon egyoldalú, ami csaka NER baráti cégeinek kedvez – véli Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

2024. október 21. Reggeli gyors - részlet 24.10.21. Ligeti Miklós
06:20
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, több, az akkumulátoriparhoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéshez adott állami támogatás adatait közzétették. A nagyobb gyárak működéséhez előzetesen szükséges jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket az állam fizeti. Az adatokból kiderül az is, hogy 13 ilyen projektre kiírt közbeszerzési pályázatból 12-t, 251 milliárd forint értékben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek nyertek meg.

„A mintázat mindig ugyanolyan, a módszerek válnak kicsit szofisztikáltabbakká. Ma már nem úgy gazdagítja a magyar adófizetők pénzéből a költségvetésből a NER kedvenc oligarcháit, hogy teljesen rászab bizonyos közbeszerzéseket, meg monopolhelyzetbe hozza őket, hanem szétteríti ezeket a beruházásokat” – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Példaként emelte ki a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházását.

Hozzátette, nem az akkumulátorbeszállítók, és gyártók az első olyan szereplői, az újraiparosított magyar gazdaságnak, akik nagyon sok és nagyon sokféle állami hozzájárulásban részesülnek. „Minden ipari beruházás úgy néz ki, hogy a becsábított ipari cégek kapnak közvetlen állami támogatást munkahelyteremtés címén, és konkrét pénzügyi transzfer formájában. Effektíve átutalnak nekik költségvetési pénzt azért, hogy idejöjjenek, ahol egyébként teljesen kiépített, összkomfortos megoldásokat kapnak, amelyeket szintén adófizetői pénzből valósítanak meg. Itt jön be a haveri szál, ezeket az infrastruktúrafejlesztéseket a baráti cégek végzik. Végső soron itt minden arról szól, hogy közpénzből hogyan gazdagítanak meghatározott haveri zsebeket.”

Azt is megjegyezte, hogy meg lehetne fogni jogilag a dolgot, mert a verseny eredménye egyoldalú. Ehhez azonban ismerni kéne a részleteket. „Olyan verseny nincs, ahol 13 alkalomból 12-szer ugyanaz a cég, ugyanaz a vállalkozói érdekkör a befutó. És az se normális, hogy a reindusztrializáció folyamata úgy zajlik, hogy lasszóval idecsábítanak beruházókat, akikért egyébként valóban folyik verseny.” Hangsúlyozta azonban, hogy ezt olyan elvtelen eszközökkel teszik, ami – mint a rabszolgatörvény esetében – valójában a munkavállalók érdekképviseléeti eszközeinek durva korlátozásával lehetséges.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.10.21., hétfő 8:45
Riporter: Szénási Sándor