„Zajlik
Megbeszéljük...

Magyar Bálint: Orbán egy csicska, akit még a főnöke, Putyin is megvet

14/10/2024 13:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A szociológus szerint európai vezetők Magyar Péterben először látnak alternatívát Magyarországon Orbánnal szemben. A miniszterelnököt a múlt heti EP-vita alapján a mainstream egységesen olyan önkényúrnak látja, aki egyben Oroszország csatlósa és ügynöke az EU-n belül. Bolgár György interjúja.

Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter bő fél éve volt utoljára Bolgár György vendége a Megbeszéljükben, azóta felborultak az addig ismert politikai viszonyok.

A Megbeszéljük pénteki adásában Magyar Bálint szociológus arról beszélt, hogy míg Oroszország pénzügyileg kifizeti Orbánt, amit ő az Európai Unión belüli trollkodással viszonoz, folyamatosan meg is alázzák őt. Ilyen megalázás, amikor a magyar miniszterelnök feszült gesztusait, megmutatja az orosz média, és az is, amikor az úgy nevezett békemissziót követően megtámadta Oroszország Ukrajnát. „Betartottak Orbánnak” – mondta Magyar, hozzátéve, „Orbán egy csicska, akit még a főnöke, Putyin is megvet”.

Magyar szerint az elmúlt félévben négy olyan esemény volt, amely valamilyen módon mérföldkőnek tekinthető az átalakulásban: az influenszerek által szervezett tömegtüntetés azt jelezte, hogy van rendszerváltó kereslet, de nincs kínálat; március 15-én már Magyar Péter vezetésével jött össze a tömeg, ekkor már nem egy ügy, hanem általában a politikai változás igénye vitte utcára az embereket; a harmadik, a választások – amikor bebizonyosodott, hogy ez a tömeg harminc százaléknyi szavazatot is jelent; és most értünk el ennek a szakasznak a végéhez az EP-vitával, amelyen európai vezetők látványosan szembefordultak Orbánnal és egy magyar megújhodás mellett tették le a voksukat.

A szociológus úgy véli, a nemzetközi terepen először látnak alternatívát Magyarországon Orbánnal szemben, potenciális partnernek tekintik Magyar Pétert. A miniszterelnököt viszont a mainstream egységesen olyan önkányúrnak látja, aki egyben Oroszország csatlósa és ügynöke az EU-n belül.  

A teljes beszélgetést megnézhetik az alábbi lejátszórar kattintva.