„Zajlik
Megbeszéljük...

Dobrev: Gyurcsány nem hajbókolt Putyin előtt és nem szolgáltatta ki neki az országot

9/10/2024 23:54

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Dobrev Klára szerint ahogy a kormányfő rendezgette a papírjait a szerdai EP-vitán, látszott rajta, hogy rendkívül feszült, talán nem számított arra, hogy ilyen felkészülten, pontosan vetik a szemére párthovatartozástól függetlenül azt, hogy mit tett Magyarországgal és mit akar tenni Európával. A DK európai parlamenti képviselője azt is mondta, Orbán Viktor befolyása Európában csökkent azáltal, hogy Putyin kiszolgálója lett, és ez az ország gazdaságának is árt.

2024. október 09. Megbeszéljük - részlet 24.10.09. Dobrev Klára
16:21
00:00

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Megbeszéljük adásában a három és fél órás strasbourgi vitáról szólva elmondta: a Néppárttól Magyar Péter öt percet beszélhetett, mivel az övék a legnagyobb frakció, a szociáldemokratáktól, amely a második, ő maga négy percet kapott, ahogy a frakcióvezetőjük. Mind a Tisza Párt, mind a DK részére fenntartotta a frakciója az utolsó felszólalás jogát, ezzel Tarr Zoltán és Molnár Csaba élt is. Ez azt mutatja, hogy az Orbánnal szembeni küzdelem átível pártokon, bár a magyar miniszterelnök megpróbálta úgy beállítani, mintha a „baloldal összeesküvése” lenne, de ez igazából „Orbán és Európa nagy konfliktusa”.

Ami a dolog tartalmi részét illeti, rendkívül feszült hangulat volt a vitán – mondta. Az ülése két széknyire volt a tanácstól, ahol ott ült Orbán Viktor Orbán Balázzsal, Gulyás Gergellyel és „az egész branccsal”. Szerinte ahogy a kormányfő rendezgette a papírjait, látszott rajta, hogy rendkívül feszült, talán nem számított arra, hogy ilyen felkészülten, pontosan vetik a szemére párthovatartozástól függetlenül azt, hogy mit tett Magyarországgal és mit akar tenni Európával. Látványos volt, hogy csak a szélsőjobboldaliak védték és tapsolták meg, akik között van néhány kifejezetten náciszimpatizáns alakulat is – mondta Dobrev Klára. Szerinte Orbán Viktor elszigetelődött az EP nagy többségétől, csak „személyeskedve toporzékolni” tud, ami sajnos lehet, hogy a magyar belpolitikában működik, de ezen a színtéren nem.

Megjegyezte: felírta magának Ursula von der Leyen bizottsági elnök beszédének egy fontos mondatát, amelyben Orbán Ukrajna-politikájára utalt azzal, hogy nincs olyan európai nyelv, amelyben a béke szava a megadással, a szuverenitás a megszállással lenne azonos. A DK-s politikus szerint Orbán Viktor, kiszolgálva Vlagyimir Putyin érdekét, nehezíteni tudja Ukrajna támogatását, de megakadályozni nem, már a vétófenyegetéseit is megtanulta megkerülni az EU. Szerinte sokan az orosz elnök trójai falovának tartják a magyar miniszterelnököt, ő ezért is kérdezte meg tőle, hogy „mivel zsarolja Putyin”, amire tartalmilag nem, csak személyeskedéssel válaszolt.

Milyen hasznuk származik a magyaroknak abból, hogy az orosz agresszió után még több orosz kőolajat és földgázt vásárol az ország, ráadásul „iszonyú drágán”? Milyen előnyünk származik a Paks II. beruházásból, amely eladósítja az országot? És a kémbankból, vagy abból, hogy orosz ügynökök ki-be járkálnak a külügyminisztérium rendszerébe? – sorolta a kérdéseket, hozzátéve: neki nincs más válasza, mint amit az EP-ben is említett. Dobrev Klára szerint Orbán befolyása Európában csökkent azáltal, hogy Putyin kiszolgálója lett, és ez az ország gazdaságának is árt.

Kitért arra is, amit a miniszterelnök mondott neki a válaszában. Úgy fogalmazott: az a Putyin, akit Gyurcsány Ferenc látott vendégül, letérdelt és fejet hajtott akkor még a Kossuth téren az ’56-os áldozatok emlékhelye előtt, a „mostani Putyin” a szovjet katonák sírját koszorúzta meg, úgy, hogy a miniszterelnök ott állt mellette, megkérdőjelezve az ország szuverenitását, NATO-tagságát. Az a Putyin, akivel Gyurcsány találkozott, visszaadta a sárospataki könyvtár könyveit, ez a Putyin, akivel Orbán találkozik, „kizsigereli az országot” a paksi atomerőmű drága hiteleivel és a drága energiával. Úgy folytatta: persze, Putyin egy hatalmas ország vezetője, „ráadásul örökös elnöknek tűnik”, nagyon sok miniszterelnök találkozott már vele, de egyik sem hajbókolt előtte és nem szolgáltatta ki neki az országát, ahogy Gyurcsány Ferenc sem.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy Gyekiczki Márton, a DK fiatal önkormányzati képviselője kedden bement Orbán Viktor sajtótájékoztatójára, ahol közbeszólva rákérdezett, hogy „mennyiért adta el a hazát” Putyinnak és Hszi Csin-pingnek, amire a miniszterelnök emberei leteperték. Ilyet Dobrev Klára nem látott még Európában, általában az szokott történni, hogy aki valamilyen politikai véleménynyilvánítást tesz, azt utána szépen kikísérik a teremből.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2024. október 9., szerda 16:40
Műsorvezető: Bolgár György