„Támogassa
Megbeszéljük...

Magyar György: Szombaton szeretnénk tisztán látni előválasztás-ügyben

22/02/2024 00:52

| Szerző: Klubrádió

Szombaton azért tartanak összejövetelt, hogy lássák, kik veszik komolyan, kik igénylik az előválasztást; nagyon sok helyen kérik, nagyon sok helyen el akarják sumákolni – mondta Magyar György ügyvéd a Civil Választási Bizottság üléséről. Mindezt tisztázzák, és ha végeztek, a sajtó elé tárják az eredményt – közölte.

2024. február 21. Megbeszéljük - részlet 24.02.21. Magyar György
10:43
00:00

Magyar György ügyvédet, a szervezet elnökét arról kérdeztük a Megbeszéljük adásában, hogy a Civil Választási Bizottság a hétvégén előválasztási döntéseket kíván hozni.

Úgy fogalmazott: 24-ét nem véletlenül hívják szökőnapnak, akkor derül ki, „hogy ki szökik meg és ki marad itt”. Akkor szeretnék tisztán látni az egész bizottsággal, hogy hol van rájuk szükség, hol nincs, hol harcolnak még a pártok egymással, hol hagyták abba, „hol nyírta ki már az egyik a másikat”, vagy hol állapodtak meg. Ezért tartják a Civil Választási Bizottság ülését, ezért hívták meg a jelölőszervezeteket és magukat a jelölteket, hogy alakítsanak ki konszenzust arról, hol van szükség előválasztásra, milyen feltételekkel, milyen időpontban és milyen rendszerben. Akkor elválik a májtól az a bizonyos – mondta –, hozzátéve: felajánlják a tapasztalatukat, kapacitásukat, hátterüket, ha élnek vele a pártok, annak örülnek, ha nem élnek, mert harcolnak, akkor meg úgy lesz – tette hozzá.

Nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint nincs már idő előválasztásra. Szerinte akik ilyeneket terjesztenek, azok nem akarnak vagy nem mernek részt venni ebben. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény megfélemlítő jogszabály, ez már most hatott a társadalomra, a civil szervezetekre, a jelöltekre is. Vannak, akik félnek, hogy mi lesz, ha az előválasztáson meglátják, lekamerázzák őket, „bekerülnek a csúnya könyvbe”? – tette fel a kérdést. Nehéz a helyzet, de meg kell tudni csinálni, mert a fő cél, hogy egy jelölt maradjon állva a fideszessel szemben. Ha ezt a pártok egymás között le tudják zongorázni, „áldás, békesség”, de ha nem, akkor ők felajánlják a segítségüket – ismételte meg.

Úgy folytatta: az említett félelem csak az egyik faktor, a másik, hogy az ellenzék szerepe nagyon be van szűkítve. Kénytelen-kelletlen próbálkoznak legalább az önkormányzati választáson pozíciót szerezni, hogy 2026-ra megerősödhessenek, ellenzéki bázisok keletkezhessenek. Magyar György szerint politikai kultúra kérdése belátni, hogy mi az elsődleges cél, a közös érdek. Az, hogy legyenek változások, minél több önkormányzat kerüljön ellenzéki kézbe, vagy pedig, hogy egyes pártok megmutassák, melyikük erősebb, ki a legnagyobb kicsi.

Kitért arra is, hogy az előválasztásnak sok előnye van: mozgósít, megmozgatja az apátiába süllyedt embereket és tematizál. Jelezte, 2019-ben előválasztást nyert Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina pedig IX. kerületi polgármester lett. Rendkívül fontos az önkormányzati és az európai parlamenti választás is, ezekhez lehet egy módszer, eszköz az előválasztás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. február 21., szerda 16:05
Műsorvezető: Rózsa Péter