„Támogassa
Megbeszéljük...

Magyar: Meg tudjuk szervezni az előválasztásokat

31/01/2024 18:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A szuverenitásvédelminek nevezett félelemtörvény dacára is úgy véli Magyar György ügyvéd, hogy meg tudják szervezni az előválasztást ott, ahol arra szükség van.

2024. január 31. Megbeszéljük - részlet 24.01.31. Magyar György
12:27
00:00

2019-hez hasonlóan 2021-ben is pártok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg az előválasztás. A fővárosi folyamatban részt vevő civil csoportok mellett új szervezetek bevonásával alakult meg a Civil Választási Bizottság. Az önkormányzati választások közeledtével ismét egyre fontosabb kérdés, hogy szükség van-e előválasztást tartani. Ha az ellenzék közös jelölteket akar indítani, akkor mindenképp szükség lesz munkájukra.

"Velünk van a legkisebb probléma. Ha végre konszenzus keletkezne azzal kapcsolatban, melyek azok a helyek, ahol nagyon fontos, hogy egyetlen jelölt álljon szemben a kormánypárt jelöltjével, ott mi képesnek érezzük magunkat ellátni ezt a feladatot" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Magyar György ügyvéd, hivatkozva Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina sikerére a 2019-es választásokon. Hozzátette, akkor "nem csak a kormánypártokról szólt a nóta".

Ezért lenne fontos, hogy az ellenzéki pártok végre megállapodjanak abban, hogy milyen módszerrel szeretnék megszervezni az előválasztást azokban a körzetekben, ahol azt szükségesnek tartják. A lebonyolítást már más kérdés, arra a CVB-nek megvan a kapacitása.

A Civil Választási Bizottság elnöke arra is kitért, hogy persze kormány megpróbálhatja befolyásolni az előválasztást. Megjegyezte, hogy a kormány által kreált szuverenitásvédelmi törvény – amely egyébként megítélése szerint soha nem lehet joghatályos – pont azt érte el, amire szolgál: "félelemtörvény", amely már a CVB-vel kapcsolatban álló szervezetek viselkedésére is kihat. Ezt látja abban is, hogy az aHang, amely külföldi szerveződés része, már nem akar ebben részt venni az előválasztásban. "Megfélemlítették őket". Ennek ellenére Magyar úgy véli, hogy a választói akarat kifejezése minden fenyegetés ellenére az emberek joga marad.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Magyar Györggyel
2024.01.31., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György