„Támogassa
Esti gyors

Magyarázat mindenre: a film célja, hogy társadalmi kommunikáció induljon, ami mindkét oldalt érinti

12/09/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió/szg

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nyerte el az Orizzonti kategória fődíját a velencei filmfesztiválon. A rendező azt mondta: ennek a filmnek az a lényege, hogy elinduljon valamiféle társadalmi kommunikáció, közbeszéd, és ez érinti "mindkét oldalt és minden magyar embert".

2023. szeptember 11. Esti gyors - részlet 2023.09.11. Reisz Gábor
06:26
00:00

A Magyarázat mindenre című film a Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójának "Legjobb filmje" – írta Facebook-oldalán a film forgalmazója. A művet a Szlovák Audiovizuális Alap finanszírozta. A rendező Reisz Gábornak ez a harmadik nagyjátékfilmje a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek után.

Reisz Gábor az Esti gyorsban elmondta, nem próbáltak pályázni a Nemzeti Filmintézetnél ezzel a filmmel (miután három másik filmtervét elutasították – a szerk.), innentől fogva nekik ezzel nincs kapcsolatuk. Egyébként a gratuláció szó nem szerepelt az általuk kiadott szövegben, de nincs benne sértettség ezzel kapcsolatban. (Nagy öröm, hogy a velencei filmfesztivál két legfontosabb díját olyan filmek nyerték el, amelyeket magyar filmesek készítettek – így reagált a Nemzeti Filmintézet a velencei elismerésekre.)

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Magyarországon filmet forgatni közpénz nélkül, azt mondta: nagyon nehéz, elég nagy elszántság kell hozzá és egy olyan csapat, amely misszióként fogja ezt fel. Sok kompromisszumot hoztak a technikai részben, a stáb létszámának csökkentésében, különböző felvételi módokban és még így is rengeteg szívességből tudták megcsinálni. Ha ezeket elkezdenék normális áron számolgatni, akkor sokkal drágább film lett volna, ezért használta a misszió kifejezést. Mint normális pénzkereseti lehetőség, annyira nem működik a filmkészítés, a magyar filmesek nagy része reklámfilmekből és televíziós sorozatokból él – tette hozzá.

Az elmúlt pár évben készült, államilag támogatott filmekről azt mondta: nagyon szerencsésnek tartja a készítőiket és reméli, hogy jók lesznek az alkotásaik, mert itt egy igazi vesztes lehet, a magyar közönség. Ők pedig egyelőre megpróbálják ezt (a pénzhiányt) áthidalni, hogy így is lehessen filmeket csinálni. Azt nem gondolja, hogy meg lehet élni egy filmből, nem is ez az alapvető hozzáállása. Bár nem így kezdte a szakmát, az elmúlt kilenc év ezt bizonyította számára, jegyezte meg.

Október 5-étől lehet megnézni mozikban, és Reisz Gábor szeretné, ha a nagy vásznon néznék meg minél többen és nem várnák meg a streaming-szolgáltatóknál. Hangsúlyozta, ennek a filmnek az a lényege, hogy elinduljon valamiféle társadalmi kommunikáció, közbeszédet indítsanak el vele, és ez érinti „mindkét oldalt és minden magyar embert”.

Az interjúban nem került szóba, de nem várták meg az Oscar-jelölést a filmmel. Az NFI egy nappal a velencei díjkiosztó előtt bejelentette, hogy a Gauder Áron rendezte A Kojot négy lelke (amelyet Annecy-ban és Sanghajban díjaztak a hazai nevezés az Oscarra a legjobb külföldi film kategóriában.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra.

Esti gyors
2023. szeptember 11., hétfő 18:30
Műsorvezető: Dési János