„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Marad a Brexit okozta bizonytalanság

23/12/2019 15:04

| Szerző: Klubrádió

Idén komoly fejtörést okozott a gazdaságban a britek kiválása, és ez így lesz még egy ideig. Meghatározó lesz az amerikai elnökválasztás is. Idehaza pedig gyengül a forint.

2019. december 23. Vállalkozók klubja 19.12.23. Török Lajos
24:02
00:00

Igaz, hogy az Egyesült Királyság nem volt tagja sem a schengeni, sem az euróövezetnek, mégis meghatározó volt, hisz az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasága. A kiválási huzavona bizonytalanságot keltett, ez nyomta rá a bélyegét 2019-re, és hasonló hatása lesz 2020-ban is. Noha a konzervatívoknak nagyon erős a felhatalmazásuk az előrehozott választás óta, Boris Johnson tehát olyan Brexitet vezényelhet le, amilyet csak akar, mégis lesz egy átmeneti időszak. Elég csak arra gondolni, hogy nincs elég vámőr, eddig ugyanis nem kellett. Ott az észak-ír probléma, a skótok bent akarnak maradni az EU-ban, ezeket mind meg kell oldani.

A globális gazdaságra nagy hatással lesz még a novemberi amerikai elnökválasztás. A tőkepiacoknak talán az lenne jó, ha Trump maradna, de bármi is lesz az eredmény, az meg fog látszani a gazdaságon – mondta el Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

Itthon minden bizonnyal folytatódik a forint gyengülése, ez így van már évek óta, trendszerűen. Ilyen a kormány, illetve a jegybank politikája. Ebben az évben körülbelül 327 és 337 forint között egy folyosóban mozgott az euró árfolyama, ez nem okozott különösebb problémát, bár 330 fölött már nem annyira szimpatikus a gazdaság egyes szereplőinek. Az árfolyam változása valamennyire befolyásolja az inflációt, de nem jelentős mértékben.

Az elmúlt időszakban nagyon fölmentek az ingatlanárak, különösen Budapesten, sok szabad pénz volt a piacon. Ilyen szabad pénzeszközöket próbált előhívni a kormány a szuper állampapírral, ami 5 éves időszak alatt évente hoz 5 százalékot, ráadásul előbb is ki lehet belőle szállni elég jól. Egyszóval csábítóan jó befektetés, 4500 milliárd forintot meg is mozgatott. Igaz, hogy többnyire korábbi, rosszabb feltételekkel kibocsátott állampapírokat forgattak át ide, nem szabad pénzeket.

Az évértékelő beszélgetés első felét a Vállalkozók klubja december 16-án elhangzott adásában találja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vállalkozók klubja
2019.12.23. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván