„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay is türelmetlen, kicsit lemaradt az ellenzék

10/06/2020 22:53

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere jogosnak tartja Haraszti Miklós ellenzéket érintő kritikáit, de azt is mondta: folyik a munka a háttérben. Szerinte a párt nélküli választópolgárokat az győzheti meg, ha látják, hogy nemcsak valami ellen szavaznak, „a lopás, megfélemlítés, a pártállam ellen”, hanem tudják, hogy mi lesz helyette. Tisztességes, hiteles embereknek kell európai, jogállami, demokratikus programot összeállítaniuk, és mind a 106 körzetben előválasztást tartaniuk – közölte.

2020. június 10. Megbeszéljük / részlet, Márki-Zay Péter (20.06.10.)
11:44
00:00

Mi a véleménye az ellenzéki együttműködésről, amely tavaly, az önkormányzati választáson szép sikereket ért el, aztán mintha megtorpant volna. Erről írt vitaindító cikket a Klubrádió honlapjára Haraszti Miklós újságíró, volt SZDSZ-es politikus, aki szerint valamilyen módon intézményesíteni kellene az ellenzék együttműködését. 

Márki-Zay Péter teljesen egyetért Haraszti Miklóssal, jogos a kritika, egy kicsit le vannak maradva. A koronavírus-járvány akadályozott néhány találkozót, például a jövő héten ülnek össze az ellenzéki megyei jogú városok vezetői Karácsony Gergely főpolgármesterrel (ez márciusra lett volna ütemezve). A hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: ő is türelmetlen, de szeretne megnyugtatni mindenkit, tart a munka a háttérben.

A pártok egyeztetnek a Parlamentben, már körülbelül másfél éve, ami jó, de nem elég. Mint ahogy az összefogás nem elegendő szerinte, csak szükséges feltétele a „rendszerváltásnak”. Hiteles alternatívára van szükség, ebben is egyetért Haraszti Miklóssal. Ezen dolgozik a Mindenki Magyarországa Mozgalom, amelynek vezetője Márki-Zay Péter. Közölte: civilekkel együttműködve létrejött az Elegy nevű szerveződés, amely kimondottan választási programot ír, alkotmányjogi, választójogi, gazdasági és egészségügyi csoportjai működnek. Az egészségügyet emelte ki, ahova minden párt delegált szakértőket, Pusztai Erzsébettől Falus Ferencen át Komáromi Zoltánig, komoly szakemberek alkotják. 

 
Márki-Zay Péter (fotó: 168 Óra/Kökényesi Gábor)
 

 

Szerinte a választók egyharmada fideszes, egyharmada ellenzéki, egyharmadnak viszont nincs pártja. Őket az győzheti meg, ha látják, hogy nemcsak valami ellen szavaznak, „a lopás, megfélemlítés, a pártállam ellen”, hanem tudják, hogy mi lesz helyette. Ha tisztességes, hiteles emberek európai, jogállami, demokratikus programot raknak össze, és megegyeznek abban, hogy előválasztáson választják ki a képviselőjelöltjeiket és a miniszterelnök-jelöltet, akkor létrejöhet az említett hiteles alternatíva.

Mind a 106 körzetben kell előválasztás, ha ezt nem tudja megszervezni az ellenzék, akkor hogy lenne képes legyőzni a Fideszt? – tette fel a kérdést. Azt mondta: tavaly az általa egyébként kedvelt Puzsér Róbert publicista azáltal, hogy nem volt hajlandó megméretni magát az előválasztáson, nyilvánvalóvá tette, nem ő az esélyes jelölt, és ha valaki Budapesten változást akar, Karácsony Gergelyre kell szavaznia. Civil jelöltekre is szükség van, mert vidéken sok helyen a pártoknak nincsenek jó jelöltjeik, viszont vannak alkalmas civilek, mint a tavaly októberben megválasztott miskolci és pécsi polgármester – tette hozzá.

Az előválasztás lenne a tényleges első forduló (ezt Szél Bernadett is így látja – a szerk.), 2021 őszén, az önkormányzati választások után két évvel, szerinte ez időben meghatározó. A közös program hosszú szakmai munka, reméli, hogy még az előválasztás előtt elkészül. Ebben a különböző pártok szakértőinek kell együttműködniük, és nemzeti minimumprogramról lenne szó. Azokban a kérdésekben, amelyekben nagyon nincs konszenzus, Márki-Zay Péter nem is most akarna dönteni, hanem az Orbán-rendszer utáni első szabad és tiszta választást követően. Ha győzne az ellenzék 2022-ben, nem gondolja, hogy egy-másfél után új választást kellene tartani, négy évre elegendő lenne a minimumprogram.

Győzködik az egyes ellenzéki szereplőket, pártokat a 106 előválasztásról, mert a pártok „hajlamosak lennének megelégedni azzal”, hogy bejutnak a parlamentbe. „De engem nem motivál, hogy a DK-nak vagy a Momentumnak 10 vagy 16 százaléka van-e, nekem 51 százalék fog kelleni” – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2020. június 10., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György