„Klubrádió

Minket is elért a svéd tinédzser mozgalma

1/03/2019 08:11

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Nyugat-Európában iskolai sztrájkokat és több ezres tüntetéseket szerveznek a klímaváltozás miatt, így saját jövőjük miatt is aggódó fiatalok, és Magyarországon is felerősödhet a tiltakozási hullám. A Fridays for Future magyar kezdeményezői az Y vendégei voltak.

2019. február 28. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. február 28., csütörtök 15:00)
43:00
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik
Hartmann Johanna és Pribéli Levente a tudósokkal egyetértve azt mondják: a huszonnegyedik órában vagyunk, nem halogathatjuk tovább, hogy drasztikus változásokat eszközöljünk a klímaváltozás megállítására, különben az emberiség jövőjét sodorjuk veszélybe. 

A két aktivista a 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg által elindított akcióhoz csatlakozott, és péntekenként a Kossuth térre hívják a Földért aggódókat. A politikusok mellett a társadalmat is cselekvésre akarják ösztönözni, hiszen mindannyian tehetünk a zöldebb jövőért.

 
30 fiatal három katowicei iskolából csatlakozott Greta Thunberg akciójához, hogy tiltakozzanak a klímakrízis miatt, globális változásokat sürgetve
Forrás: Flickr.com
 

 

De milyen esélyei vannak a mozgalomnak? Mennyire erősíti őket, hogy a Donald Trumphoz hasonló politikusok nem törődnek a klímaváltozással sőt, egyenesen tagadják a létezését? És az eddigi pár tucat tüntetőhöz hogyan csatlakozhatnak Magyarországon is, ezrek, ahogy azt a nyugati nagyvárosokban látjuk?

A videó magyar felirattal is megtekinthető. Elindítás után kattintson az alsó sávban a CC feliratra a nyelv beállításához.

Az aktivisták mellett Mikecz Dániel, a Republikon Intézet mozgalomkutatója mondta el az Y-ban, hogy látja a Fridays for Future jövőjét.

Y
2019. február 28.
Műsorvezető: Galavits Patrik
Szerkesztő: Árva Brigitta

 

 

 

Címlapkép: Facebook