„Támogassa
Megbeszéljük...

„Mintha Bödőcs találta volna ki. Szégyellheti magát, aki aláírta ...”

2/12/2019 20:36

| Szerző: Klubrádió

Még a NER-ből is kilóg az a levél, amit bírósági vezetők küldtek Handó Tündének, az OBH nemrég távozott elnökének. A hízelgő hangú üzenet nem csoda, miután Handó minidiktatúrát épített ki a bírósági szervezetben – mondta Szepesházi Péter volt bíró, akinek a levélről a Kárpátok Géniusza is eszébe jutott.

2019. december 02. Megbeszéljük-részlet/Interjú Szepesházi Péterrel (19.12.02.)
11:42
00:00
Először azt jutott eszébe a Handó Tündének bírósági vezetők által írt köszönőlevélről, hogy az talán Bödőcs Tibor egy újabb, jól sikerült paródiája, de az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Alkotmánybíróságra távozott elnökének címzett üzenet sajnos véresen komoly. Szégyellheti magát az összes aláíró – mondta Szepesházi Péter ügyvéd, a Budai Központi Kerületi Bíróság volt bírája, az OBH egyik nyílt színi kritikusa.

Szepesházi szerint a hálálkodó, Handó Tünde személyét magasztaló levél hangvétele még a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is meglepő. Egyelőre ugyanis az autokráciaként működő NER is inkább a hódolat nagyobb elrejtését preferálja, legalábbis az élet más területein. Az OBH első, hivatalát most elhagyó elnöke azonban olyan rendszert épített ki a bírósági szervezetben, ami minidiktatúrának nevezhető, és az is elmondható róla, hogy fejébe szállt a hatalom. Ennek megfelelő a neki írt levél stílusa – mondta a volt bíró, akinek a „Kárpátok Géniuszát”, Nicolae Ceausescut, illetve a feleségét, Elenát dicsérő megszólalások is eszébe jutottak. Egyúttal felhívta a figyelmet az Elnöki értekezlet című videóra, ami szintén az OBH eddigi működését idealizálja.

Egy kivételével

A Handó Tündének írt levelet az összes ítélőtáblai és megyei törvényszéki elnök aláírta, kivéve a Fővárosi Ítélőtábla vezetőjét. „A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed … a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás templomai. … Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket … Soha el nem múló érzést, tudást kaptunk Tőled … ” – írták egyebek mellett.

A 444.hu pedig azt írta, bírósági körökben az a pletyka járja, hogy a múlt héten rendelték fel a bírósági vezetőket Budapestre, majd mikor megérkeztek az OBH-ba, – amit Handó távozása miatt most gyakorlatilag Répássy Árpád elnökhelyettes irányít – eléjük tették az előre megfogalmazott hálálkodó levelet, amit alá kellett írniuk. A Fővárosi Ítélőtábla vezetője, Ribai Csilla egyedüliként azért nem szerepel az aláírók között, mert nem ment el az OBH által összehívott megbeszélésre.

Szepesházi Péter 2018-ban mondott le bírói posztjáról többek közt a „Handó-féle centralizációs önkényre” hivatkozva.

Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és az Országos Bírói Tanács tagja szintén erős jelzőkkel illette a Handó Tündének írt levelet, mint a 444.hu-nak nyilatkozta, miközben az üzenetet olvasta, szégyellte magát magyar bíróként. 

Megvan Handó Tünde utóda

Áder János köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta az Országgyűlésnek hétfőn – olvasható a parlament honlapján.

Senyei György Barna a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnöke. Diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte 1993-ban. Bírói pályáját a Miskolci Városi Bíróságon kezdte 1996-ban, 2004-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája, 2012-től ítélőtáblai bíró, megbízott ítélőtáblai tanácselnök 2016-tól.

Handó Tünde és kritikusai – elsősorban az ellenőrzésére rendelt Országos Bírói Tanáccsal folytatott – évek óta zajló vitáiról több cikkben is beszámoltunk. A személye és működése körüli konfliktusukról többek közt itt és itt olvashat, illetve az alábbi kapcsolódó cikkekben.

A mostani beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Szepesházi Péterrel
2019. december 02., hétfő 16.40
riporter: Szénási Sándor