„Klubrádió
Vény nélkül

Néhány éven belül újra kell tanulnunk a teljes onkológiát

21/06/2019 13:53

| Szerző: Klubrádió

Elkezdték feltérképezni, mely gének játszanak szerepet a rák kialakulásában, megjelent a precíziós onkológia és az immunterápia, tehát a változás nagyon jelentős ezen a területen - mondta a szakorvosi társaság elnöke a Klubrádióban. 

2019. június 17. Vény nélkül (2019. június 17., hétfő 14:00)
22:34
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) világkongresszusán elhangzott előadások legfontosabb információt foglalták össze a hazai onkológus szakorvosok a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) Update ’19 továbbképző szimpóziumán.

"Néhány éven belül újra kell tanulnunk a teljes onkológiát” - fogalmazott az MKOT rendezvényén előadó egyik onkológus, az amerikai világkongresszuson szerzett tapasztalatai nyomán.

Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke a Klubrádiónak elmondta, hogy a változás valóban ilyen nagyléptékű. Az utóbbi időszak nagy eredménye, hogy a kutatók elkezdték feltérképezni, melyek azok a gének, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. A tudomány jelenlegi állása szerint 600 körül van azoknak a géneknek a száma, amelyek ezért felelősek, de ezeknek legalább 8 millió variációja van. Egy daganatban viszont ehhez képest 2-8 géneltérés játszik szerepet. Ennek köszönhetően többet tudunk a daganatokról, a terjedésükről, a lehetőségek pedig egyre gyorsabban kerülnek át a laborokból a gyakorlatba. Ezzel együtt pedig nemcsak a tudásunk változik, hanem a klinikai gyakorlat is.

A gének feltérképezése megnyitotta az utat a precíziós onkológia előtt. Ez lényegében arról szól, hogy látják, mik azok a genetikai változások a sejten belül, amik a “rosszindulatúság” irányába mutatnak, és ezeket a “driver mutációkat” támadják. A precíziós onkológia egyik része a célzott terápia, amelynek keretében olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek az összes daganatsejtet, amelyben a mutáció jelen van, megtámadják, elpusztítják.

 
immunterápia (képünk illusztráció, forrás: rakgyogyitas.hu)
 
 


Ezzel szemben az immunterápia egy kicsit más, bár ugyanúgy a precíziós medicina része. Ebben az esetben olyan gyógyszereket használnak, amelyek képesek a szervezet saját immunrendszerének stimulálására, erősítésére, aminek hatására az immunsejtek pusztítják el a daganatot.

A kérdésre, hogy ezek térnyerésével kiszorulnak-e a hagyományos kezelések, mint a kemoterápia, Pajkos Gábor elmondta, a precíziós onkológia és a klasszikus citosztatikus gyógyszerek kombinálását érdemes kitapasztalni klinikai vizsgálatokban, mivel ezek kombinációja hatékonyabb, mint bármelyik kezelés önmagában adva.

Elmondta, Magyarországon is elérhetők a korszerű gyógyszerek a rákgyógyászatban, a legkorszerűbbek azonban klinikai vizsgálatokban szerepelnek egyelőre. Az ezekben résztvevők előnye, hogy olyan gyógyszerekhez férnek hozzá, amik majd néhány év múlva kerülnek csak a gyakorlatba mint az akkor legújabbak. Az onkológiai osztályokon bevett gyakorlat, hogy a betegeknek felajánlják ezeket a lehetőségeket.

Az MKOT elnöke kihangsúlyozta a szűrővizsgálatok és a korai diagnózis fontosságát is. Rákban nem kell feltétlenül meghalnunk, korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható, mondja az onkológus, ehhez viszont figyelnünk kell magunkra. Vannak apró jelek, amik a rendes, mindennapi működésbe nem beilleszthetők, de panasz híján nem veszünk róluk tudomást. Ha ezekre figyelünk, önvizsgáltot végzünk, szűrésekre járunk, akkor megelőzhetjük, hogy a betegséget csak előrehaladottabb állapotban fedezzék fel.

(címlapi kép: rakgyogyitas.hu)

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Vény nélkül
2019. június 17., hétfő 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória