„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Visszaesett már a gyógyszerkutatás is

11/03/2019 15:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Nem csak a gyártók, a betegek is érzik, hogy az állam nem támogatja eléggé az új, korszerű gyógyszerek kifejlesztését.

2019. március 11. Vállalkozók klubja 19. 03. 11.
17:13
00:00

Az államnak jobban kellene támogatnia az új gyógyszerek fejlesztését, és azt, hogy a betegek gyorsan hozzá is férjenek ezekhez. Az eddiginél gyakrabban kellene dönteni a modern készítmények társadalom biztosítási támogatásáról – ez derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos kutatásából. Az AIPM szerint a gyógyszerekre fordított közkiadás mértékét, legalább a visegrádi országok átlagára kellene felemelni.

Dr. Holchacker Péter igazgató szerint a meglévő pénzt is hatékonyabban lehetne és kellene elkölteni. Az utóbbi években visszaesett a kutatás, ötödével csökkent a klinikai vizsgálatok száma, pedig e tekintetben Magyarország jól teljesített. Egyetlen új gyógyszer kifejlesztése mintegy kétmilliárd euróba kerül és tíz évig, vagy tovább is tart. Az iparág világelső abban, hogy a bevétel ötödét visszaforgatja a fejlesztésbe. Nem elég, hogy kutatás-fejlesztésként ezt nem számolhatja el, még különadó is sújtja. Gyakorlatilag minden negyedik évben a gyártók finanszírozzák az egész gyógyszerkasszát.

Több tízezer beteg vesz részt a kísérletekben, illetve azok utolsó fázisában, de a gyártók egyre többször viszik át ezeket a szomszédos országokba.

Kárpáti Iván műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.