„Klubrádió
Eurozóna

Orbán rombolja az EU-t, vagy kilép

28/06/2021 00:41

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kívül tágasabb – üzente több európai vezető is a magyar miniszterelnöknek, aki a melegellenes pedofiltörvénnyel most tényleg elment a falig. Lehet, hogy szándékosan.

2021. június 25. Eurozóna - részlet 06.25. Techet Péter
22:41
00:00

Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban – jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő a legutóbbi csúcstalálkozó előtt egy interjúban. Kifejtette továbbá: “A cél az, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben az ügyben. Meg kell érteniük, hogy az uniós tagság a közös értékek közösségét is jelenti”. Antonio Costa portugál miniszterelnök úgy vélte: Magyarországnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a tagság helyett csak a gazdasági együttműködést válassza. A luxemburgi miniszterelnök is harcba szállt a magyar jogszabály ellen. Xavier Bettel szerint –aki vállalja homoszexualitását- fiatalokat sodorhat veszélybe az, ha nem beszélhetnek nyíltan a másságukról. Úgy tűnik tehát, hogy Orbán nem jól mérte fel, milyen ellenállásra számíthat a törvénnyel szemben, ami összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Most már egyre nyíltabban mondják különböző európai politikusok, hogy kívül tágasabb, egy Orbán vezette Magyarországnak nincs helye a közösségben.

Budapest Pride
 
Budapest Pride 2019.
 MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

Nem kell parlament?

A kormányfőről eddig azt lehetett tudni, hogy igyekszik elmenni a falig, de előtte pár centivel megáll – mondta Techet Péter, a Freiburgi Egyetem kutató professzora Eurozóna című műsorunkban. Most másképp viselkedik, de valószínűleg tudatosan. Miután Magyarország már az övé, európai babérokra tör, át akarja alakítani az Uniót. Nyíltan hirdeti például, hogy az Európai Parlament zsákutcának bizonyult, át kell alakítani, vagy megszüntetni, és nagyobb szerepet kell kapniuk a nemzeti parlamenteknek. Tudatosan gyűjt szövetségeseket, lengyel, olasz, francia, spanyol támogatókat. Tisztában van vele, hogy 2022 után kevesebb pénz érkezik az EU-ból –főleg, ha ezt a politikát folytatja-, ezért fordul Oroszország és Kína felé.

Techet Péter szerint Orbánnak esélye sincs az Európai Unió átalakítására, bármennyi szövetségest is sikerül szereznie tervéhez, egy ilyen formáció még mindig kisebbségben lesz. Lengyelországban például még a szélsőjobb oldal is atlantista. Játszhat arra, hogy Magyarországot kizárják a közösségből, de erre sincs esély, túl bonyolult lenne a folyamat. Marad a szokásos technikája, hogy kivezeti az országot, és erre feltehetően kísérletet is tesz, ha jövőre választást nyer. Érdemes átgondolni, hogy a Fidesz hogyan került ki az Európai Néppártból, akkor tisztán látszik a technika.

Eltakarni a lopást

Orbán Viktor politikája sok európai országban vált ki visszatetszést, de az tény, hogy az LMBTQ-ellenes vélemények jelen vannak, sőt bizonyos körökben népszerűek. Az identitáspolitika, ami a nemzetállamok hangsúlyozásától, a homoszexualitás elítéléséig terjedhet, könnyen értelmezhető. Szivárványos zászlókat kitűzni, vagy egy stadiont ily módon kivilágítani egyszerű, mint ahogy ezek betiltása is. Ám ez  sok esetben csak színház. Ahhoz, hogy a választó felfogja, mennyi pénz tűnik el, kikhez vándorol az uniós támogatás, nos, ahhoz már gondolkodni kell, és információra lenne szükség, amit a magyar propagandagépezet gondosan visszatart, eltitkol, vagy még odáig sem jutnak el a valóságos részletek.

Techet Péter véleménye szerint elgondolkodtató, hogy Orbán Viktor nem ment el a német-magyar EB-mérkőzésre, helyette Giorgia Melonival az Olasz Testvérek nevű szélsőjobboldali –sokak szerint posztfasiszta- párt vezetőjével tárgyalt. Félő, hogy a Fidesz a fasizmust idéző irányt vesz. Ez már nem puszta populizmus, ez már veszély. Ne felejtsük el, hogy a múlt század húszas éveiben kezdett kialakulni az, ami a harmincas években robbant be, és világháborúhoz vezetett.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Eurozóna
2021.06.25. 13:00
Műsorvezető:Zentai Péter