„Zajlik
Reggeli gyors

Orbán továbbra sem veszi figyelembe Kijev véleményét

3/07/2024 07:08

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ukrajnáról és az orosz invázióról vallott nézetei egyfajta kívülállóvá tették a magyar miniszterelnököt z EU-ban – írta a Washington Post

2024. július 03. Reggeli gyors - részlet (2024.07.03.) Kárpáti János nemzetközi lapszemléje
04:44
00:00
Orbán Viktor megpróbál kitörni az Európai Unión belül a politikai értelemben vett senki földjéről, és e tekintetben kulcsszerepet kap az, hogy több nyitottságot mutat Kijev iránt – vélekedett a magyar miniszterelnök ukrajnai tárgyalásai kapcsán a Varsóban élő Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia adjunktusa, akit a New York Times idéz, mint olyan szerzőt, aki kiterjedten foglalkozik a magyarországi orosz befolyás kérdéseivel. Mint a politológus hozzátette, Magyarország ugyan most átvette az EU rotációs elnökségét, de Orbánnak nem sikerült elfoglalnia Brüsszelt, ezért most más taktikát kell alkalmaznia befolyásának növelése érdekében. Orbán ukrajnai látogatása nem jelenti azt, hogy a magyar kormány hajtűkanyarszerű fordulatot hajt végre a politikájában – vélekedett Zgut-Przybylska, és emlékeztetett arra, hogy Orbán immár egy évtizede folytatja pávatáncát, és hogy Magyarország energiafüggése Oroszországtól erősebb, mint valaha.

A Washington Post a kijevi Orbán-látogatásról írva megállapította: bár az uniós rotációs elnökség kevés hatalommal jár, mégis platformot biztosít Orbánnak és kormányának ahhoz, hogy felerősítse azokat a nézeteket, miszerint Európában feljövőben van a szélsőjobb, és hogy potenciálisan aláássa az Ukrajna részéről elhangzó támogatáskérést.

A lap Végh Zsuzsannát, a German Marshall Fund elnevezésű, washingtoni székhelyű think tank közép-európai ügyekkel foglalkozó elemzőjét megszólaltatva úgy fogalmazott, hogy a magyar EU-elnökség „jó ürügy” volt az Orbán-Zelenszkij találkozóra, és alkalmas lehetett arra, hogy a magyar kormányfőt konstruktívabb szereplőnek, a béke szorgalmazójának láttassa. A Zelenszkijhez intézett kérés, hogy már a béketárgyalások előtt legyen hajlandó tűzszünetet kötni, azt tükrözi, hogy Orbán továbbra sem veszi figyelembe Kijev véleményét – nyilatkozott Végh Zsuzsanna. 

A Washington Post szerint Orbánt, Ukrajnáról és az orosz invázióról vallott nézetei ugyan egyfajta kívülállóvá tették az EU vonatkozásában, a magyar vezető szövetségesekre és befolyásra tehet szert annak nyomán, hogy a szélsőjobboldali pártok sikeresen szerepeltek az európai parlamenti választásokon, és ezzel „megrázták az európai establishmentet”.

 
Orbán Viktorás Volodimir Zelenszkij találkozója Kijevbe.Kijev Facebook
Facebook/Orbán Viktor
 

Amikor európai állam-, illetve kormányfők az elmúlt hónapokban Kijevbe látogattak, a táskájukban többnyire ott volt a katonai támogatás ígérete. Orbán nem vitt magával semmi ilyesmit: az orosz támadás óta első ízben tett kijevi látogatásán ehelyett arra szólította fel Zelenszkij elnököt, hogy állapodjon meg tűzszünetben Oroszországgal – írta a bécsi Der Standard.

A lap szerint a meglepetésszerű kijevi vizit az EU-szkeptikus magyar kormányfő részéről inkább terhes kötelezettség volt a soros EU-elnökség átvétele okán, mintsem meggyőződésből fakadó lépés. A cikk szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök idén februárban immár hetedszer járt az ukrán fővárosban, Olaf Scholz német kancellár pedig – olasz és francia hivatali partnerével együtt – már néhány hónappal az orosz támadás után Kijevben biztosította katonai támogatásáról az ukrán vezetést. Orbán számára azonban, aki szeretné megkapni a befagyasztott uniós támogatást, Ukrajna nem más, mint alku tárgya az unión belüli vitákban.

Az általában csak taz-ként emlegetett berlini Tageszeitung ugyanerről a témáról úgy fogalmazott, hogy ha Orbánon múlik, Kijev most azonnal a tárgyalóasztalhoz ül, Moszkva feltételeinek megfelelően. Ez az álláspont, amit csak erősítene a jobboldal franciaországi választási győzelme, Zelenszkij számára politikai öngyilkossággal érne fel. 

Végül pedig a párizsi Le Figaro értelmezése a magyar miniszterelnök ukrajnai útjáról. Idézem. „Orbán Viktor szeret ott lenni, ahol nem várják. Kijevbe nem várták. Vagy jobban mondva, oda már nem várták, miután Volodimir Zelenszkij többszöri invitálása megválaszolatlanul maradt.” Idézet vége. A francia lap szerint a kijevi kormányzati kommunikáció által közzétett fotó is főként a távolságtartást tükrözi a két elszánt tekintetű vezető között.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.03., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János