„Ki
Megbeszéljük...

Örökre eltiltják a kisgyereket felrúgó karateedzőt

19/07/2024 23:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Turák Péter kollégánk, aki a Magyar Karate Szakszövetség sajtófőnöke is, elmondta: a szolnoki kalandparkban egy kisfiút felrúgó edzőt mindennemű karateoktatási tevékenységtől véglegesen eltiltják, az egyesületét pedig kizárják a szövetségből. Szóba került az is, hogy attól tartanak, ez az eset megrendítheti a bizalmat az egyébként igen népszerű sportágban, amelyet sok gyerek is űz.

2024. július 19. Megbeszéljük - részlet 24.07.19. Turák Péter
13:13
00:00

Turák Péter kollégánk, aki a Magyar Karate Szakszövetség sajtófőnöke is, utóbbi minőségében nyilatkozott a Megbeszéljük adásában a szolnoki kalandparkban történt gyerekbántalmazásról, amikor egy karateedző a kezénél fogva elvonszolt egy kisfiút, majd úgy kirúgta a lábát, hogy a gyerek a fejére érkezett és fekve is maradt a brutális rúgás után.

Kijelentette: erről a szakszövetségnek is az a véleménye, hogy vállalhatatlan, megrázta és fel is bosszantotta őket a felvétel. Amiért dolgoznak sok ezren, azt egy ilyen eset nagymértékben tudja rombolni. A szövetségen belül az a vélekedés, hogy a határozatokon túl erkölcsi kötelességük is van, azt tervezik, hogy felkeresik az áldozat családját, kifejezik a sajnálatukat.

Közölte, nemrég lett vége a szövetség elnökségi ülésének, és öt határozatot hoztak az üggyel kapcsolban, ezek a következők: a vonatkozó törvényekre és az MKSZ alapszabályára hivatkozva az edzőt, A. Tibort mindennemű karateoktatási tevékenységtől véglegesen eltiltják, ahogy a karatemesteri cím használatától is, és kizárják az engedéllyel rendelkező edzők sorából. A Yakuzák Sportegyesületet pedig véglegesen eltiltják a sporttáborok szervezésétől és kizárják a szövetség tagjai sorából. Megjegyezte, külön szerencsétlen névválasztás volt a Yakuzák (amely a japán maffiára utal – a szerk.).

Elmondta, a karate harcművészet és küzdősport is. Van egy versenysport- és egy szabadidősport-része is, és ez Magyarországon a harmadik legnépszerűbb sportág, a foci az első és egy másik csapatsport a második. Sokan űzik, járnak le edzésekre, közöttük 70-80 százalék a gyerek. Megvan az a jó híre, hogy ez nemcsak sport, hanem meg is nevelik a gyerekeket, és reméli, ez meg is marad. Jelezte, ettől az esettől eltekintve a karate jó dolog a gyerekek számára.

Műsorvezetőnk felvetésére, hogy tart-e attól, hogy a szolnoki eset után csökken az érdeklődés a karate iránt, igennel válaszolt. Például említette, hogy ha a Cobra Kai című sorozatnak, amely a régi Karate kölyök folytatása, kijön egy új évada, akkor sok gyerek jelenik meg, hogy karatézni szeretne. De elképzelhető ennek az ellenkezője is a szolnoki incidens hatására, hogy a szülő inkább másik sportágat kipróbálni viszi a gyerekét. Turák Péter, aki edzősködik is, elmondta, az ütéseken, rúgásokon, önvédelmi technikákon kívül hangsúlyt helyeznek az udvariasságra, a fegyelemre is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. július 19., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György