„Zajlik
Reggeli gyors

Összeomolhat az ukrán védelmi vonalak jelentős szakasza, ha Pokrovszk elesik

28/08/2024 07:25

| Szerző: Kárpáti János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Drámai hangvételű kelet-ukrajnai helyszíni riportban számol be a svájci Neue Zürcher Zeitung arról, hogy az oroszok már csak tíz kilométerre vannak Pokrovszktól, amely stratégiai jelentőségű város a Donbasz térségben. Nemzetközi lapszemle.

2024. augusztus 28. Reggeli gyors-részlet (2024.08.28.) Kárpáti János lapszemléje
05:04
00:00

A spanyol kormány nemzetbiztonsági okokból megvétózta a Talgo vonatgyártó magyar kézbe kerülését

Tegnap délután maga az alapinformáció már végighömpölygött ugyan a hírfolyamon, de érdemes rögzíteni, hogy a nemzetközi média is felfigyelt a spanyol kormány döntésére, miszerint Madrid nem járul hozzá a Talgo vonatgyártó vállalat magyar kézbe kerüléséhez, mégpedig – és ez az igazán fontos elem – nemzetbiztonsági kockázatok miatt.

A bécsi Die Presse az APA osztrák, illetve a Reuters brit székhelyű hírügynökség beszámolója alapján írt arról, hogy a spanyol gazdasági minisztérium a nemzetbiztonságot és a közrendet fenyegető veszélyt jelölte meg az elutasítás indokaként, és ezzel meghiúsult a részben magyar állami tulajdonban levő Ganz-Mávag 619 millió eurós átvételi ajánlata. Médiabeszámolók szerint – olvasható a Die Presse cikkében – a madridi kormány aggályait az táplálja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök túlságosan közel áll Oroszországhoz, a Talgo konszern pedig hozzáfér a spanyol vasúti hálózattal kapcsolatos érzékeny információkhoz, amelyek a nemzetbiztonságot is érintik. A kormány döntése nyomán a spanyol értékpapírfelügyelet átmenetileg kivonta a forgalomból a Talgo részvényeit.

A vonatgyártó cég kapacitásgondokkal küzd. Összesen több mint 4 milliárd euró értékű megrendelésnek kellene eleget tennie. Ezek közt a legnagyobb egyedi tétel a német vasút 1,4 milliárd eurós rendelése 56, távolsági közlekedést szolgáló vonatszerelvényre. A Ganz-Mávag már márciusban megtette a maga hivatalos átvételi ajánlatát, és a spanyol média attól fogva élénken találgatta, milyen alternatívák jöhetnének szóba.

Összeomolhat az ukrán védelmi vonalak jelentős szakasza, ha Pokrovszk elesik

Most az ukrán-orosz háborúról. Drámai hangvételű kelet-ukrajnai helyszíni riportban számol be a svájci Neue Zürcher Zeitung arról, hogy az oroszok már csak tíz kilométerre vannak Pokrovszktól, amely stratégiai jelentőségű város a Donbasz térségben. Az orosz előrenyomulás tovább folytatódik, és ha elesik ez a település, akkor az ukrán védelmi vonalak jelentős szakaszon összeomolhatnak – írja a zürichi lap. A beszámoló szerint a helyi lakosok felettébb bizonytalanok, hogy meneküljenek-e, vagy maradjanak. A tudósítás kitér arra, hogy kifejezetten csak a felderítést illetően nem rossz az ukránok felszereltsége: megfigyelő drónjaik 700 méter magasból, Pokrovszktól 20 kilométerre keletre, tehát mélyen bent az orosz vonalak mögött éjjellátó kamerájukkal minden mozgást képesek érzékelni, azt tehát elég jól tudják, hol készül, honnan várható az újabb roham.

Baj azzal van, hogy az ukrán város védőinek nincs elég lőszerük, és nem tudnak csapást mérni a frontvonal mögötti orosz állásokra. Mióta augusztus elején Ukrajna behatolt az oroszországi Kurszk régióba, a Donbaszban harcoló ukránok készletei még szűkösebbek. Az oroszok pedig Avgyijivka februári bevétele óta gyorsabban haladnak előre.

Náci szlogenek egy solingeni tüntetésen – több ember ellen is vádat emeltek

Végül. A Der Spiegel részletekbe menően számol be arról, hogy a halálos kimenetelű solingeni késes támadás után számos szélsőjobboldali megnyilvánulásra került sor a városban a magát "Solingeni Ellenállásnak” nevező szerveződés által meghirdetett tüntetésen.

Zömmel fekete öltözéket viselő demonstrálók vonultak végig a belvároson, hat gépkocsi kíséretében. A résztvevők számát a rendőrség mintegy 120-ban jelölte meg, helyszíni megfigyelők inkább 250 főről tettek említést. Volt, aki náci karlendítéssel hívta fel magára a figyelmet. A rendőrök kötelezték az illetőt a helyszín elhagyására, valamint több személy ellen tettek feljelentést. A megafonnal rendelkező szervezők egyebek közt azt hangoztatták, hogy a multikulti kísérlet kudarcba fulladt, és hogy vér tapad a politika kezéhez. A megmozdulás több résztvevője alkoholizált, néhányan botrányt keltő ruházatot viseltek. Egy pólón a Harmadik Út elnevezésű szélsőjobboldali párt logója volt látható. Feltűnt az Alternatíva Németország számára (rövidítve: AfD) szélsőjobbos párt transzparense is. Egy másik molinón a "remigrációt most!” követelés volt olvasható.

Solingen: Késes támadás élénkíti a választási kampányt Németországban

Solingen ugyan Németország nyugati részén található, de a három ember életét kioltó és további nyolc személyt megsebesítő, iszlámista motivációjú terrorcselekmény olyan országos felháborodást keltett, hogy minden bizonnyal hatással lesz a vasárnap Németország két keleti tartományában, Szászországban és Türingiában esedékes választások kimenetelére. A Deutsche Welle, a külföldnek szóló német közmédiaintézmény azt írja, hogy az Alternatíva mindkét tartományban a legerősebb párttá emelkedhet. Eddig is mintegy 30 százalékon álltak, de a korlátozóbb bevándorláspolitikát követelő retorikájuk további szavazatokat hozhat nekik.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.