„Zajlik
Megbeszéljük...

Sz. Bíró: Érthetetlen, hogy Orbánék miért fogják még mindig Putyin kezét

14/10/2024 19:45

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az orosz invázió kezdete előtt még el tudta képzelni Sz. Bíró Zoltán, hogy az orosz kapcsolatok fontosak Orbán Viktor számára, hogy erőt mutasson a nyugati partnerek előtt. Azóta azonban olyan bűnökre derült fény, amelyek figyelmeztetések, az Oroszország-szakértő szerint, hogy már nem szabad Putyin kezét fogni.

2024. október 14. Megbeszéljük - részlet 24.10.14. Sz. Bíró Zoltán
14:08
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szóvivője, Paczolay Máté szerint a tárcavezető Szentpéterváron mondott szavait az orosz újságíró hazug módon kiforgatta. Szijjártó a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon látogatása alkalmából interjút adott az orosz médiumnak, amely aztán Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett címmel jelentetett meg cikket. 

„Teljesen abszurdnak gondolom mindazt, amit a miniszterelnök és külügyminisztere nyújt, felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan, hogy miért kellett egy háborús agresszor ország fővárosába, a háború kitörésétől számítva tizenegyszer ellátogatni” – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő arra a kérdésre, hogy miért jár kéthavonta Oroszországba Szijjártó. Ugyanolyan rejtély számára az is, hogy miért kellett a magyar miniszterelnöknek több alkalommal az orosz elnökkel találkoznia a háború kezdete óta.

Hozzátette, az orosz invázió kezdete előtt még el tudta képzelni jóhiszeműen, hogy az orosz kapcsolatok ápolása azért lehet fontos Orbán Viktor számára, hogy erőt mutasson a nyugati partnerek előtt. „A háborús bűnök lelepleződése óta nem tudom felfogni, hogy hiányzik a magyar miniszterelnökből és környezetéből az az erkölcsi receptor, ami figyelmeztetné, hogy ezentúl nem szabad Putyin kezét fogni.”

Kifejtette, a kormány álláspontját, hogy Magyarország gazdasági érdekei kívánják meg a szoros kapcsolatot Oroszországgal, nem tudja elfogadni annak tükrében, hogy egy háborút, inváziót kezdeményező ország esetében ismeretei szerint a stratégia felülírja a gazdasági érdeket is.

„Semmi olyan magyarázatot nem látok, ami racionalizálná ezt a kapcsolatot” – foglalta össze.

A műsorban megszólalt Szent-Iványi István is, aki szintén értetlenül áll a jelenség előtt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Sz. Bíró Zoltánnal
2024.10.14., hétfő 17:20
Riporter: Bolgár György