„Köszönjük
Esti gyors

Szakértő: Szinte biztos, hogy Bidennel buknának a demokraták

28/06/2024 23:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Joe Biden amerikai elnök nem szerepelt jól az elemzések szerint az első elnökjelölti vitán, a demokraták megijedtek. Győri Gábor Amerika-szakértő, a Policy Solutions vezető elemzője szerint szinte biztos, hogy Biden veszítene novemberben, mert bár Donald Trump előnye összességében nem nagy, pont a választás szempontjából lényeges csatatérállamokban jelentősebb. Nem valószínű a visszalépés, de jobban járhatnának vele a demokraták.

2024. június 28. Esti gyors / részlet, Győri Gábor (24.06.28.)
07:40
00:00

Nagyon megijedtek a demokraták, mert Joe Biden amerikai elnök az elemzések szerint nem szerepelt jól az első elnökjelölti vitán. A Telex úgy értékelt: az elnök rekedt, erőtlen hangja miatt alig lehetett érteni a válaszait, többször belezavarodott saját érveibe, elvesztette a fonalat. A Joe Bidennél csak három évvel fiatalabb Donald Trump is rendre alany és állítmány nélküli mondatokban bukdácsolt, de az ő szövege korábban sem volt igazán koherens, és a hívei sem vártak mást. Az elemzések egyébként arra is kitértek, hogy Trump többször hazugságokat állított vagy csúsztatott.

Győri Gábor Amerika-szakértő, a Policy Solutions vezető elemzője az Esti gyorsban úgy vélekedett: szerinte mindenki tudta, hogy problémát okoz Biden életkora, illetve esetleges alkalmassága, az volt a vitahelyzet újdonsága, hogy ez most egy ország előtt derült ki. Azért a korábbi közvélemény-kutatásokból már látszott, hogy a demokrata szavazók jelentős hányada is szkeptikus az elnök életkora miatt és érzi ennek hatását. Szerinte „szinte biztos”, hogy így bukni fogják a demokraták a választást novemberben.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a politikai racionalitás amellett szól, hogy a demokraták cseréljenek jelöltet, az más kérdés, hogy ez megtörténik-e. Fontos szempont, hogy mennyire tud egységesen reagálni a demokrata tábor, ha kialakulna egy Biden-párti és egy, a kihívóját támogató szárny, az biztosan nem működne, ezt már kipróbálták.

Az működhetne, ha maga Joe Biden látná be, vagy a tanácsadói tudnák rábeszélni, hogy vissza kellene lépnie, és gyors, egységes döntést hoznának – folytatta. Ugyanis a hivatalos jelöltállítási gyűlés még nem történt meg, az augusztusban lesz. Hozzátette, nagyon valószínűtlen a váltás, de ez lenne az a forgatókönyv, amivel a demokraták még mentenék, ami menthető. A közvélemény-kutatásokból az is látszik – fűzte hozzá –, hogy a demokrata szenátusi és képviselőházi jelöltek sok olyan helyen jól állnak, ahol az elnök kevésbé népszerű, ami fordítva szokott lenni.

Jelezte: nagyon sokan úgy gondolják, hogy jó politikát folytatott Joe Biden, sikeres volt demokrata szempontból a prioritások meghatározása, több törvénycsomagot tudtak elfogadtatni, amelyre nem is számítottak, a gazdaságot stimulálták és szociálisan is érzékenyek voltak. De mindez nem sokat számít, ha elveszíti a választást. Alapvetően jól áll a gazdaság, alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor, mivel ez szubjektív műfaj, sok ingadozó szavazó, aki 2020-ban még Bidenre szavazott, nem annyira elégedett vele.

Győri Gábor azt is elmondta: a két jelölt támogatottsága között összességében nem olyan nagy a különbség, 2 százalékon belül van, viszont a csatatérállamokban ennél jelentősebb Donald Trump előnye, és ezeken a kritikus helyeken már önmagában elveszítheti Biden a választást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. június 28., péntek 18:50
Műsorvezető: Selmeci János