„Ki
Klubdélelőtt

Szélkiáltó, Plakátmagány

19/07/2024 18:38

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei voltak: Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor alapítója; D. Tóth Norbert, aki nehéz gyermekkora ellenére rendőr lett, sőt egyszerre egyetemi hallgató és dolgozó; Dr. Joubert Kálmán, aki azon dolgozik, hogy könnyebben, akár magzati korban azonosíthassák, ha egy baba újszülöttként veszélyeztetett lesz. Velünk volt még Pócs Péter képzőművész, grafikus és Rozs Tamás zenész, zeneszerző is.

2024. július 20. Klubdélelőtt (2024. július 20., szombat 09:00)
158:05
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Küllői Péter
, a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor alapítója, a Magyar Tehetség Nagykövete. Mérnöki tanulmányai befejeztével a befektetési banki szakma felé fordult. A kilencvenes évek közepén lett az egyik nemzetközi befektetési bank magyarországi igazgatója, pár év múlva pedig a pénzintézet londoni központjának egyik vezetője. Tartva magát egy, a pályafutása elején tett ígérethez, 2000-ben, negyvenévesen úgy döntött: abbahagyja és visszaköltözik Magyarországra. Hazajövetele után energiáját a rászorulók, főleg gyerekek segítésére fordította. Saját szavaival élve: addig kapó ágon élte az életét, azután pedig az adó ágat választotta. Nemrég 23. alkalommal adták át a Hazám-díjat, amelynek egyik idei kitüntetettje.

D. Tóth Norbert rendőr őrnagy szegénységben nőtt fel, kétszer is állami gondozásba került. Először szobafestőnek tanult, később a Miskolci Rendészeti Technikumba járt, majd levelezőn végezte el a Debreceni Egyetemen a szociálpedagógia szakot. Korábban járőrként dolgozott a szülővárosában, ma már rendőr őrnagy és a Közszolgálati Egyetemen tevékenykedik, miközben a Károli Gáspár Református Egyetem joghallgatója. Irodalmi esteken neves művészek olvassák fel írásait, élettörténete szerepel, a Kiállok magamért! című ifjúsági előadásban.

Dr. Joubert Kálmán már az egyetemi évei alatt bekapcsolódott az embertani kutatásokba. Most egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel az elmúlt két évtized kutatási-fejlesztési munkája eredményeként megalkották az ÉFT (Érettség-Fejlettség-Tápláltság) percentilis-mátrix módszert, amely a méhen belüli, illetve az újszülöttkori tápláltság alapján, az újszülöttkori veszélyeztetettség jelzésére alkalmas. A halvaszületések száma így jelentősen csökkenthető lenne. 

Dr. Joubert Kálmán
 
Joubert Kálmán l Forrás: Facebook
 
 

Pócs Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, grafikusművész, 1972-től kulturális, valamint 1989-től politikai és szociális tárgyú plakátokat tervez. 2008-ban létrehozta az egyszemélyes Magyar Plakátmagány Társaságot, melynek örökös tagja. „A plakát az én gyors, aktuális, vizuális üzenetem arról, mit gondolok, mit érzek. Plakátjaim a világgal folytatott végtelen dialógusom részei. A plakátom én vagyok. A plakát kordokumentum" – mondja.

Rozs Tamás zenész, zeneszerző, csellista, a Szélkiáltó zenekarral lett ismert, de dolgozott iskolai énektanárként, zeneterapeutaként, oktatott színészosztályokban zenei mesterséget és kreatív zenét. Írt bábszínházi zenéket, Mohácsi János 15 darabjában zenélt. 8 hónapot töltött Indiában tanulással.

Címlapi kép: Pócs Péter kiállításmegnyitón. Forrás: a FUGA YouTube-csatornája.

Klubdélelőtt
2024. július 20. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa