„Zajlik
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: Szijjártó Péter hibája az őszintesége volt

15/10/2024 08:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Szijjártó Péter Orbán Balázshoz hasonlóan abban hibázott, hogy igazat mondott – véli Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár.

2024. október 14. Megbeszéljük - részlet 24.10.14. Szent-Iványi István
12:51
00:00

A külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon vett részt, amikor interjút adott az orosz állami hírügynökségnek. A RIA Novosztyi szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter ebben arról beszélt, hogy a háború elkerülhető lett volna, ha a NATO 2021-ben megvitatja Oroszországgal a biztonsági garanciákról szóló szerződés tervezetét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szerint azonban Szijjártó Péter nem mondott ilyet.

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában úgy fogalmazott: Szijjártó Orbán Balázshoz hasonlóan abban hibázott, hogy igazat mondott. „Szijjártó Péter hibája az őszintesége volt, kimondta azt, amit sejteni lehetett a politikájukból, hogy ők így gondolkodnak” – mondta Szent-Iványi.

Hozzátette, a biztonsági garanciákról szóló szerződés tervezeténél Oroszország azt követelte, hogy távolítsák el az amerikai csapásmérő eszközöket egész Európából, meg garanciát vártak arra, hogy Ukrajna soha nem lehet NATO-tagállam. „Gyakorlatilag azt követelte, hogy szolgáltassák ki Oroszország kényének-kedvének egész Európát. Európa biztonságát alapvetően az amerikaiak jelenléte biztosítja még most is. Oroszországnak olyan óriási nukleáris erőfölénye van, hogy ha nincs nukleáris védőernyő felettünk, akkor nemcsak megtámadhatnak, hanem bármikor bármivel meg is zsarolhatják Európát” – foglalta össze.

Épp ezért érthetetlennek tartja, hogy mi haszna lehet a magyar kormánynak az orosz kapcsolatokkal, mert Magyarországnak semmi haszna nincs.

A műsor második felében Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő arról beszélt, hogy az orosz invázió kezdete előtt még el tudta képzelni, hogy az orosz kapcsolatok fontosak Orbán Viktor számára, hogy erőt mutasson a nyugati partnerek előtt. Azóta azonban olyan bűnökre derült fény, amelyek figyelmeztetések, az Oroszország-szakértő szerint, hogy már nem szabad Putyin kezét fogni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024.10.14., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György