„Zajlik
Esti gyors

Szepesházi: Talán az ügyvédi kamarai autonómia felszámolásához akarnak ürügyet szolgáltatni Lánczinál magasabb szinten

16/05/2024 22:01

| Szerző: Klubrádió

Szepesházi Péter ügyvéd, egykori bíró szerint lehet, hogy a hatalom részéről csak teszt volt a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérése, hogy ügyvédek tevékenységéről adjon tájékoztatást a kamara. Mindenesetre olvasott olyan véleményeket, és nem tartja ezeket teljesen megalapozatlannak, hogy az ügyvédi kamarai autonómia felszámolásához akarnak ürügyet szolgáltatni – és talán nem is a hivatalt vezető Lánczi Tamás, belőle nem nézi ki, hanem nála feljebb, inkább a Karmelitában. 

2024. május 16. Esti gyors / részlet, Szepesházi Péter (24.05.16.)
07:31
00:00

Szepesházi Péter ügyvédet, egykori bírót a Magyar Ügyvédi Kamara és a Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal közötti levélváltásról (vagy konfliktusról) kérdeztük az Esti gyorsban.

Elmondta, a hivatal levelét tudomása szerint nem hozták nyilvánosságra, csak egy kamarai közleményből lehetett megismerni az esetet. Úgy látja, a kamarai közlemény azzal, hogy visszautasította az együttműködést a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, tartalmilag rendben van, hiszen egy ilyen „borzasztó, putyini mintára épülő” hivatal és az azt létrehozó jogszabály esetén nem is lehet mást tenni, mivel félreértelmezi a szuverenitást a törvény. Szerinte eljuthatunk oda, hogy ellenzékieket, jogaikban hátrányt szenvedett, netán külföldi állampolgárokat védő ügyvédek veszélyeztetik a szuverenitást és büntetést érdemelnek.

Azt nem tagadta a kamara elnöke, hogy ügyvédekről szóló konkrét információkkal kapcsolatban kért („kötelezően ajánlott?” – tette fel a kérdést) általános jellegű együttműködést a hivatal elnöke, Lánczi Tamás. Szepesházi Péter szerint az ügyvédi titok sem annyira szent az Orbán-rendszerben, mint amennyire kellene, de az alapjai még megvannak. Ezt veszélyezteti a rendszer keményedése. Az ügyfelek bizalmát is nehezebben nyerik el az ügyvédek, ha előbbiek nem lehetnek biztosak abban, hogy az állam nem nyúlhat bele a titkaikba, amelyeket az ügyvédnek meg kell őriznie, „ha meg tudja egy ilyen országban” – fogalmazott.

 
Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé nevezte ki Novák Katalin köztársasági elnök 2024. 01. 10-én. (kép: Facebook)
 

Úgy véli, 2010 előtt ezt sokkal felháborodottabban és akár felelősöket követelve utasította volna vissza az ügyvédi kamara elnöke, mint ahogy más ügyekben is csak nagyon finom, úriemberi, talán kicsit egzisztenciaféltő, talán taktikailag indokolt, szerény válaszok születnek. Ha nem sikerül megállítani az Orbán-rendszer keményedését – ez esetben az ügyvédi, szakmai önvédelemnek –, akkor ez lesz még rosszabb is, mondta, hozzátéve: eljöhet az az idő, amikor ennél keményebb hangvételre lesz szükség a kamarától.

Szepesházi Péter olvasott olyan véleményeket, és nem tartja ezeket teljesen megalapozatlannak, hogy az ügyvédi kamarai autonómia felszámolásához akarnak ürügyet szolgáltatni – talán nem is Lánczi, belőle nem nézi ki, hanem nála feljebb, inkább a Karmelitában. A védelemhez, a képviselethez fűződő jogot, annak a jelentőségét is próbálják lassan erodálni – vélekedett. Jelezte, lehet, hogy ez (a Lánczi-féle kérés) a hatalom részéről egy teszt volt, számítottak a visszautasításra, most csak ennyit léptek, és később majd újra előveszik a témát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors
2024. május 16., csütörtök 18:40
Riporter: Hardy Mihály