Szerkesztett fehérjék
10/11/2024 12:14
| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba
| Szerkesztő: Szikora Gábor
Az idei kémiai Nobel-díjasok munkája azért jelentős, mert olyan módszert dolgoztak ki, amellyel új fehérjéket lehet előállítani különböző funkciókra. A eredmény jelentőségéről Fábián István, vegyészt, a Debreceni Egyetem korábbi rektorát kérdeztük.
David Baker a fehérjék számítógépes tervezésért, Demis Hassabis és John M. Jumper a fehérjeszerkezetek előrejelzéséért kapta az idei kémia Nobel-díjat, jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bizottsága – írta meg a Telex.
„Feltörték a fehérjék elképesztő szerkezetének kódját. A 2024-es kémiai Nobel-díj a fehérjékről, az élet zseniális kémiai eszközeiről szól. David Bakernek sikerült az a szinte lehetetlen mutatvány, hogy teljesen újfajta fehérjéket építsen fel. Demis Hassabis és John Jumper mesterséges intelligenciamodellt fejlesztett ki egy 50 éves probléma megoldására: a fehérjék összetett szerkezetének előrejelzésére” – írta oldalán a Nobel-díj bizottsága.
„A fehérjék az élő szervezetben mindenütt ott vannak, tápanyagfelvétel, a DNS-szerkezet másolása, valamint szerepet játszanak a patogénekkel szembeni védelemben, de a különböző mérgekben, így a kígyómérgekben is fehérjék találhatók” – mondta az Utópia adásában Fábián István vegyész, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, hozzátéve, hogy rendkívül sokféle összetételben ismert makromolekulák. „A legkisebb fehérje 11 darab, a legnagyobb 27 ezer darab aminosavat tartalmaz, de működésük elve ugyanaz.”
Mivel nagyon sokféle vegyületcsaládról van szó, ezért nehéz volt meghatározni, hogyan lehet szerkezetüket leírni, és a szerkezet és hatás közti kapcsolatokat megérteni. Ezt a problémát oldották meg az idei Nobel-díjasok.
„Az egyik eredmény az, hogy meg lehet mondani, hogy egy adott szerkezet kialakulásához milyen aminosavakat kell összekapcsolni, ez azt jelenti, hogy új fehérjéket lehet előállítani különböző funkciókra. A másik két kutató pedig abból indult ki, hogy ismertek a fehérjék összetétele, és ebből meg tudják mondani, nagy pontossággal meg tudják becsülni, hogy milyen szerkezet tud kialakulni. Ennek jelentőségét azzal lehet illusztrálni, hogy korábban sokáig tartott egy fehérje szerkezetének a felderítése, speciális módszerekkel, ezzel a módszerrel ez pár perc alatt [pontosan] kiszámítható” – foglalta össze Fábián. Megjegyezte, hogy el lehessen ide jutni, ahhoz a mesterséges intelligencia fejlődésére volt szükség.
A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathjatják meg. Címlapi fotó: MTI/Sóki Tamás
2024.11.05., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor