„Zajlik
Uniszex

Szülőség és kiégés

5/10/2024 19:29

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Szülőnek lenni klassz, de bizony előfordulhat, hogy kiégünk a gyermeknevelésben, ami egy sor szomatikus, mentális és érzelmi tünettel járhat. Az Uniszexben Pellionisz Petra pszichológust kérdeztük.

2024. szeptember 30. Uniszex (2024. szeptember 30., hétfő 14:00)
52:05
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavar, mozgásszervi panaszok - ezek a szomatikus tünetek. Ingerlékenység, szorongás, érzelmi kiüresedés, alkalmanként túlzott felhangoltság, érdektelenség jelentkezik érzelmi szinten. A mentális tünetek közé tartozik a teljesítőképesség csökkenése, a figyelemproblémák, a beszűkültség, a döntésképtelenség, a gondolkodási folyamatok hatékonyságának csökkenése. És az anyai kiégés mentális tünetekben is megmutatkozik: cinikusság, szarkazmus, ítélkező magatartás, felszínes-távolodó emberi kapcsolatok, elzárkózás, kivonulás a feladatokból, sztereotip munkavégzés. Ki merjük mondani, hogy az anyaság is vezethet a depresszióhoz hasonló tüneteket produkáló kiégéshez? Az Uniszexben kimondtuk.

ARC plakát, gyerekvállalás, anyaság
 
Az idei kiállításon átragasztás miatt elhíresült ARC-plakát. Ezen még nincs is szó kiégésről, pusztán néhány nehézséget fogalmazott meg az alkotó, Keczeli-Strausz Éva.
 

Ismét vendégünk volt Pellionisz Petra, pszichológus:

„A szülői kiégés általában akkor szokott megjelenni, ha az egyik szülő folyamatosan sok időt tölt a családban a gyerekekkel, ebből nem igazán tud kilépni, vagy nincsenek az életében más területek, ahol egy picit válthatna vagy más élményeket szerezhetne. Magyarországon ma még mindig jobbára az édesanyák maradnak otthon. Vannak olyan tünetek, amelyek a munkahelyi kiégésre is jellemzőek, és épp így megfigyelhetőek a szülőnél is, aki szinte munkahelyszerűen tartózkodik az otthonában. Egyik fontos tünete a krónikus fáradtság, a teljes kimerültség érzése, ami állandóan jelen van, és amiből nem nagyon lát ki az ember. Egyfajta érzelmi elsivárosodás is szokott jelentkezni ilyenkor: míg előtte a szülői feladatok közben nagyfokú örömöt tudott megélni az anya vagy az apa, mondjuk, amikor a gyerekkel játszott, aki ebbe belekerül, nem tudja úgy meglátni a boldog pillanatokat, mint előtte”

– segített a szakértő definiálni, felismerni mi is a szülői kiégés.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva!

Uniszex
2024. szeptember 30. hétfő 14:00
Műsorvezető: Kerekes Bori és Kovács Gellért
Szerkesztő: Kerekes Bori