„Zajlik
Uniszex

Női vágy, férfi vágy

3/08/2024 09:15

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Mi válthatja ki a vágyvesztést és a szexuális kudarcokat férfiak és nők esetében, és mennyiben okolhatóak ezért a társadalmi elvárások?  Az Uniszexben Füredi Krisztián szexuálpszichológussasl beszélgettünk.

2024. július 29. Uniszex (2024. július 29., hétfő 14:00)
50:13
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Egy nő ne beszéljen nyíltan a szexről, mert azt egy nőnek nem illik. Egy férfi viszont legyen képes a szexre minden körülmény között, mert az igazi férfi mindig képes a szexre. Két olyan nemekhez kötődő sztereotípia, ami a lelki eredetű, szorongást okozó szexuális problémák leggyakoribb kiváltója.  Mi válthatja ki a vágyvesztést és a szexuális kudarcokat férfiak és nők esetében, és mennyiben okolhatóak ezért a társadalmi elvárások?

 
Forrás: Freepik
 

Füredi Krisztián szexuálpszichológus szerint sokáig azt gondolták, hogy a férfi vágya sokkal erősebb, intenzívebb, mint a nőé. Voltak érdekes kutatások, amelyekből kiderült, hogy a női vágy rejtettebb, kulturális, történelmi hatások miatt sokkal kevésbé felvállalható. Merthogy a női szerephez az évszázados múlt miatt sokkal inkább a szüzesség, a visszafogottság kötődik – nehezebben fejezhető ki, nehezebben vállalható fel. De aztán a tudomány is úgy kezdett gondolkodni, hogy igazából nincs akkora különbség, mint addig sejtették. Ugyanakkor a legújabb modellek szerint mégiscsak azt mondhatjuk, hogy ahogy vannak egyéni különbségek, vannak férfi-női különbségek is. Nem mindenkire és nem minden esetben igaz, de mégiscsak van eltérés. Nagyon gyakran a férfi szexuális vágy egyértelmű, míg a női kicsit összetettebb. Nagyon sokszor fontos az érzelmi helyzet, ami elvezet a szexhez. Előfordul, hogy egy nő azt gondolja, hogy vágy-zavara van, vagy nincs is szexuális vágya – ami nem azt jelenti, hogy nincs, csak azt jelenti, hogy a megfelelő kontextus, a megfelelő kapcsolati helyzet, a megfelelő érzelmi töltés hiányzik. E szempontból mégiscsak megesik, hogy máshogy kell tekinteni a női szexuális vágyra.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. július 29., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért