„Zajlik
Uniszex

Szülési trauma... Kendőzetlen őszinteséggel

10/08/2024 12:28

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Magyarországon megfelelő kórházi protokoll és irányelv hiányában a szülések többsége nem úgy alakul, ahogy kellene. Visszatekintő adás a szülés körülményeinek javításáért küzdő civil aktivistákkal és egy fiatal anyukával.

2024. augusztus 05. Uniszex (2024. augusztus 05., hétfő 14:00)
52:50
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

...Bárcsak ne lenne annyira hétköznapi ez a szókapcsolat! Egy tökéletes világban ennek a két szónak nem szabadna egymás mellett szerepelnie. A traumatikus szüléstörténetek többsége azonban sajnos azt bizonyítja, hogy ma Magyarországon megfelelő kórházi protokoll és irányelv hiányában a szülések többsége nem úgy alakul, ahogy kellene.

Ezen a héten az Uniszex korábbi adásaiból válogattunk: vendégeink Iványi Anna és Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom alapítói és egy fiatal anya, Szilágyi Meriluz, aki kendőzetlen őszinteséggel mesélt traumatikus szüléstörténetéről.

Iványi és Keszler arról is mesélt, hogy a magyar szülészeti rendszer mentális részére nem készíti fel senki a kismamákat, semmiféle pszichológiai támogatást nem kapnak – vagy legalábbis nagyon ritkán kapnak. De emellett van egy fiziológiai-élettani része is a szülésnek, amiben általában szintén nagyon elavult gyakorlatokat követnek a magyar kórházak. És a szülés körüli ellátásnak van egy emberi jogi vonzata is, tehát az anya a nő önrendelkezési joga, a betegjogok megvalósulása – amellyel szintén komoly problémák vannak.

Minderről az Uniszex visszatekintő-adásában hallhatnak, amely már visszahallgatható, a cikk elején a lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. augusztus 05., hétfő 14.00
műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért
szerkesztő: Kerekes Borbála