„Zajlik
Megbeszéljük...

Tarr Zoltán Iványiék iskoláiról: Mindkét félnek vannak hibái, de nem lehet így bánni kiszolgáltatott emberekkel

30/08/2024 23:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tarr Zoltán református lelkész, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője Iványi Gáborék és a kormány vitájában mindkét félnek vannak hibái, de amit a kormány tett az iskolák bezáratásával, az módszeres és rendszeres tönkretétele a közösségi törődésnek és a szolidaritás megnyilvánulásának, ez ellen mindenkinek fel kellene emelnie a szavát, mert nem lehet így bánni kiszolgáltatott, nehézségekkel küzdő emberekkel.

2024. augusztus 30. Megbeszéljük / részlet, Tarr Zoltán (24.08.30.)
16:49
00:00

Tarr Zoltán református lelkész, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője a Megbeszéljük adásában azt mondta: nagyon szomorú, hogy még mindig a kegyelmi üggyel kapcsolatban Balog Zoltán körül kialakult problémáról kell beszélni, amit a püspök hozott be a református egyház közösségébe. Jelezte, nincsenek egyéb információi, de mint az egyházban élő, azt nagyon szerető és féltő ember, továbbra is követi az eseményeket. Rendkívül kellemetlen erről beszélnie, mondta, mert Balogék azonnal rásütik, hogy ne politizáljon, pedig azt gondolja, hogy az egyház és az állam ne fonódjon össze; ezzel együtt véleményt meg lehet fogalmazni. A problémát nem cikkekkel vagy bármilyen módon kívülről lehet megoldani, hanem az egyház közösségének belülről kell ezt elérnie.

Tarr Zoltán egyetlen megoldást lát, szerinte tisztújítást kellene tartani, mint a rendszerváltás előtt, és úgy véli, most is hasonló a helyzet. Általános tisztújításon – amelyben az egyház minden tagja részt vehet – dönthetnének az emberek arról, hogy akarják-e Balog Zoltánt továbbra is püspökükként látni – tette hozzá. A helyzet annyira megromlott február óta, hogy más megoldás már nem látszik előrevivőnek. A legjobb az lenne, ha a zsinat, a református egyház legfőbb döntéshozó testülete feloszlatná magát és általános tisztújítást írna ki, ahogy ’89-90-ben is hasonlóan indult a folyamat - vélekedett. Hozzátette: sokan kérik ezt az egyház tagságából különböző szinteken, és a református egyház hagyományaiból következően a helyi közösségek összefogásának lehet is eredménye.

Szerinte azért van Balognak még mindig támogatottsága, mert az egyház és az állam nagyon összefonódott egymással; azt a püspök maga is elismerte egy interjúban, hogy a politikából hozott eszközökkel dolgozik az egyházban. Ott tanulta meg, hogyan lehet valóságos, megtörtént eseményt teljesen másként beállítani, a problémát eltüntetni, valami egészen másról beszélni. Ő azt állítja, hogy az egyházat kívülről éri támadás, de ilyen nincs, ő az, aki ezt a támadást okozta és vitte be az egyházba – mondta Balogról. Hozzáfűzte, szerinte a kormány „nem minden kezét vette le” a püspökről, érdekük, hogy ne legyen változás az egyház vezetésében. Úgy folytatta: a kegyelmi ügy a mai napig nincs megoldva, és folyamatosan lehet látni, hogy milyen súlyos problémák vannak a gyermekvédelemben, milyen elfuserált rendelkezéseket hoz a kormány.

A beszélgetésben szóba került, hogy az elmúlt napokban megszüntették a hatóságok az Iványi Gáborék által üzemeltetett, speciális nevelési igényű gyerekek számára fenntartott iskolákat Budapesten és Szegeden. Miért nem szólalnak meg a történelmi egyházak ebben az ügyben? – kérdezte műsorvezetőnk. Tarr Zoltán azt mondta, nem tudja, mik azok a félelemből vagy más érdekből fakadó okok, amelyek miatt úgy érzik egyes felekezeti vezetők, hogy ebben az ügyben sem szólalnak meg, ahogy más fontos társadalmi témákban sem.

Úgy látja: Iványi Gáborék és a kormány vitájában mindkét félnek vannak hibái, de az, hogy a kormány megint nem az érintettek érdekét nézve hoz döntést, ráadásul ilyen rövid határidővel, azt mutatja, ami ellen mindenképpen föl kell emelni a szavunkat: ez módszeres és rendszeres tönkretétele a közösségi törődésnek és a szolidaritás megnyilvánulásának. Ez alapvetően arra kellene, hogy indítson mindenkit, hogy emelje fel a szavát, mert nem lehet így bánni kiszolgáltatott, nehézségekkel küzdő emberekkel. Az oktatás rendészeti szempontú, belügyminisztériumi megközelítése végképp nem segít abban, hogy ezek az emberek megoldást kapjanak a problémáikra és legyen valódi felzárkóztatás. Nincs oktatással, gyermekvédelemmel és a szociálisan rászoruló emberek helyzetével foglalkozó kompetens rendszer, és ez minden nap megmutatja a hibákat. A kormány eszköze csak a tiltás, a megfélemlítés, amely biztosan nem hoz eredményt – közölte Tarr Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. augusztus 30., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György