„Klubrádió“
Megbeszéljük...

Magyar Péter: A Madách gimnázium ügyében az történik, amit a Rogán-művek eltervezett

29/08/2024 23:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ne legyenek illúzióink, ez megtervezett akció volt – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a Madách gimnázium igazgatójának kirúgásáról. Szerinte amikor a kormány bajban van, akkor inkább bedob egy vállalhatatlan döntést is azért, hogy a sokkal nagyobb, strukturális problémákról elterelje a figyelmet. 

2024. augusztus 29. Megbeszéljük / részlet, Magyar Péter (24.08.29.)
14:49
00:00

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, európai parlamenti képviselője szerint a Madách gimnázium ügyében az történik, amit a Rogán-művek eltervezett, „ne legyenek illúzióink, ez egy megtervezett akció volt”. Hiszen – folytatta – nem arról beszélünk, hogy milyen állapotok vannak az egészségügyben, hogy több ezer tanár és több mint száz igazgató hiányzik az oktatásból, annak romló színvonaláról, vagy arról, hogy jövő héten egyes tantermekben 40 fok lesz, hanem erről az esetről. Szerinte pár héten belül sajnos már nem lesz beszédtéma ez az elbocsátás.

A mobiltelefonok iskolai használata megosztó téma, vannak, akik pártolják a szabályozást, és ezzel ő is egyetért, mert „ami eddig volt, az nem jó”. Viszont a gyerekek nagy része szeretné használni a telefonját, ahogy korábban. Most erről fogunk beszélni napokig, ahogy annak idején kölcseys tanárok nagyon sajnálatos kirúgása is elvitte a fókuszt a lényegről szavai szerint azzal, hogy még nagyobb felháborodást keltsen. Azt mondta, alapvető kommunikációs trükk, hogy amikor a kormány bajban van, akkor inkább bedob egy vállalhatatlan döntést is azért, hogy a sokkal nagyobb, strukturális problémákról elterelje a figyelmet. Szerinte az elmúlt két hétben lefagyott, rosszul, kontraproduktívan kommunikált a kormány gépezete, de erre biztosan rájöttek, hiszen minden nap mérnek Rogán Antalék. Sosem beszélnek a lényegről, szakmai kérdésekről, hanem vagy személyeskednek, vagy gumicsontokat dobálnak be, a Gellért-hegyi kereszt és a BME-gólyatáborban az óvszerhasználat kitiltása is ilyen volt, véli a pártelnök, csak az igazgató felmentése „sikeresebb” ezeknél, mert elemi felháborodást kelt elsősorban a szülőkben. Tudja a kormány, hogy egy ilyen felmentés felzúdulást okoz az iskolában, a kerületben és Budapesten, de országosan kevésbé.

Elmondta ugyanakkor, hogy nagyon sajnálja az igazgatót és kiállnak mellette, megpróbál ott lenni a hétfői tüntetésen. Emberileg kiáll a pedagógus-autonómia mellett, és hozzáfűzte, egy ilyen ügyet nem hatalmi logikával, rendőri módon kell kezelni, ahogy azt a Belügyminisztérium tette.

Magyar Péter szerint az Iványi Gáborék szervezetéhez tartozó iskolák bezárása is a fenti kategóriába tartozik. A kormányt nem érdeklik a gyerekek, nem érdekli Iványi Gábor és a munkája, csak a politikai kommunikáció, azt pedig nagyon nem szeretik, amikor nem ők tematizálják a közbeszédet. Szerinte az elmúlt fél évben „nem sok babér termett nekik”, és nyilván azon dolgoztak a nyáron, hogy milyen témákkal lehet ezt megtenni.

Kitért arra is, hogy „sok tízezer milliárd forinttal növelték az államadósságot”, és közben „vannak kórházaink, amelyek úgy néznek ki, mint egy 20 éve elhagyott orosz laktanya”. Ráadásul őt vádolják azzal, hogy az EU nem utal támogatást a kórházak felújítására, „nem az orbáni korrupció, nem a Nemzeti Együttbűnözés Rendszere” tehet arról, hogy nincs WC-papír, elromlik a lift, osztályok százai vannak bezárva, ápolók ezrei hiányoznak, és így tovább. Ez kellemetlen, erről nem akarnak beszélni, a kommunikációra meg a propagandára viszont korlátlan keret áll rendelkezésre. Kommunikációs háborút vívunk a nyilvánosságot leuraló propagandával, és ez nagyon nehéz – mondta Magyar Péter. De az a pechje a kormánynak, hogy ezeket a trükköket körülötte többen ismerik – fűzte hozzá. Nem működik az állam, nézhetjük a közlekedést, az oktatást, az energiapolitikát, miközben Európa legmagasabb áfáját és iszonyatos járulékokat fizetünk – összegezte.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. augusztus 29., csütörtök 17:20
Műsorvezető: Bolgár György