„Klubrádió
Reggeli gyors

Tényleg ennyi drága sportrendezvény kell Magyarország hírének javításához?

22/07/2019 14:56

| Szerző: Klubrádió

Egy vizes világbajnokság megrendezése szinte minden esetben ráfizetéses, például mert a tévés közvetítésekért járó pénz nem a rendezőt illeti. Magyarországnak azonban a 2027-es vb olyan sokba valószínű, már nem kerül, mint a két évvel ezelőtti, mert a szükséges infrastruktúra már megvan. Az országimázsnak jót tehetnek a hasonló rendezvények, kérdés, kell-e ehhez ilyen sok eseményt bevállalni – erről is beszélt a Klubrádió szakértő vendége.

2019. július 22. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szabados Gáborral (2019.07.20.)
07:15
00:00

Nem meglepő, és tisztán sportszakmai győzelemnek tekinthető, hogy a nemzetközi úszószövetség (FINA) Magyarországnak ítélte a 2027-es vizes világbajnokság megrendezésének jogát – mondta a Szabados Gábor sportközgazdász. A

Az elemző hangsúlyozta, a FINA kapcsán – ellentétben más nemzetközi sportszövetségekkel – még nem vetődött fel a korrupció gyanúja, miközben Magyarország 2017-ben megmutatta, hogy szervezőként „oda tudja tenni” magát. Új uszodákat épített, és látványos külső helyszínekre, így a Vajdahunyadvárához és a Parlamenttel szembeni Duna-partra – is szervezett versenyeket.

 
 


Szabados Gábor szerint 2027-re nem kell újabb nagyberuházásokat vállalnia az országnak, mert azok két éve már megvalósultak, így pedig a 2027-es esemény költségei várhatóan jóval kisebbek lesznek, mint a tíz évvel korábbi világbajnokságé. Hangsúlyozta azonban, egy vizes világbajnokság megrendezése pénzügyileg szinte minden esetben ráfizetéses, mert a fő bevételek, így a tévés közvetítésekért járó összeg nem a rendezőt illeti, hanem a FINA-t.

A sportközgazdász szerint a vébérendezés fő haszna az eseményre felhúzott létesítmények valóban hatékony utóhasznosítása lehet. Ha ez nem történik meg, akkor a beruházás kidobott pénz volt, mert csak egy vb-re nem érdemes új sportkomplexumokat építeni. A veszteségek egy részét pedig marketingberuházásként kell felfogni, egy nemzetközi országimázs-kampány áraként. Megjegyezte, annak, hogy Magyarország sok nemzetközi sporteseményt rendez, megvan a pozitív hozadéka, bár feltehető a kérdés, hogy feleennyi rendezvénnyel nem tudná-e az ország ugyanazt a hatást elérni.

Azt is hangsúlyozta, hogy a költségnek átláthatónak kell lennie, mert ha naponta jönnek elő újabb tételek, az nagyon komoly bizalmatlanságot szül a rendezvény iránt – mondta a sportközgazdász.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Interjú Szabados Gáborral
2019. július 22., hétfő 07.20
riporter: Szénási Sándor