„Köszönjük
A lényeg

Tiltakozás az Airbnb betiltása ellen

8/10/2024 07:46

| Szerző: Nemes Dávid/Klubrádió

Közös állásfoglalással tiltakozik az Airbnb betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke elmondta: az a kérésük a kormány felé, hogy a szálláshelyek működési engedélyének kiadását függesszék fel 2026 elejéig, és közben dolgozzanak ki az érintettek érdekeit figyelembe vevő szabályozást. Misetics Bálint a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója pedig úgy látja: gátat kell szabni a lakások turisztikai célú hasznosításának, illetve ennek a terjedésének. Nemes Dávid összeállítása.

2024. október 08. Lobbi az Airbnb mellett - A lényeg 2024.10.08.
02:20
00:00
Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az állásfoglalásra: Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Az Airbnb-szabályozás felülvizsgálatát emiatt, hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez, a kormány elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti.

Ebből kiindulva a kormány csak Budapesten kívánja szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket. Az NGM hangsúlyozza: a kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

A rövid távú lakáskiadás teljes betiltásának elutasításáról szóló közös állásfoglalásában a 26 szakmai szervezet úgy fogalmazott, hogy a teljes tiltás jogi nonszensz és gazdaságilag irracionális lenne. Ehelyett több konkrét javaslatot is tettek a kormány számára, köztük:

– a  magán- és egyéb szálláshelyek számára a működési engedélyek átmeneti felfüggesztését csak Budapesten 2026. január 1-jéig; 

– a 2018 óta változatlan mértékű tételes átalányadó mértékének és számítási módjának felülvizsgálatát.

A rövid távú lakáskiadási piac egyéb szabályozóit – pl. kiadható napok maximalizálása, minőségi kritériumok szigorítása – egy átfogó szálláshelypiaci elemzés elkészítése után javasolják meghatározni, az európai nagyvárosokban bevált jó gyakorlatok figyelembevételével.