Több, mint főzeléknövény
10/07/2019 14:22
| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió
Vigyorog majd, mint a tejbetök, de az is lehet, hogy csak éhes lesz, és úgy dönt: ezt megcsinálom.
Napok óta azon töröm a fejem, hogy enni kéne egy jó kis tökfőzit. Vagy még inkább tejbetököt. Aludtejjel megcsinálva, kaprosan, bundáskenyérre. De az is lehet, hogy a végén valami más lesz abból a tökből.
Mert a tök, vagyis pontosabban a spárgatök, több egyszerű főzeléknövénynél. Mindjárt adok tippeket is, hogy mi mindenre jó, de előtte mesélek róla. Bár olyan, mintha mindig is termett volna itt, de a valóság az, hogy ez a növény is Amerikából, annak is a trópusi vidékeiről származik. A spanyol hajósok hozták magukkal, tőlük származnak azok a magok, amelyekből a főurak és a kolostorok kertjében termeszteni kezdték. Valószínűleg ők még csak azt tudták, hogy finom, azóta viszont azt is tudjuk róla, hogy sok C- és A-vitamin van benne; meg azt, hogy magas a víztartalma és alacsony a kalóriatartalma.
Természetesen a töknek nem csak a húsát, hanem magját is esszük: ropogtatjuk kenyérbe sütve, vagy salátán, vagy olajat sajtolnak belőle. Sőt, a tökmag a prosztata gyógyszerek legfontosabb alapanyaga. Ehető a virágja is, Olaszországban például rántani szokták. És, ahogy már mondtam, a magyar konyha fontos főzeléknövénye, de lehet belőle levest is főzni, tölthetjük, panírozhatjuk grillezhetjük. Jó barátja a kapor, de akár édes ételekbe is használhatjuk. Ha vesszük, figyeljünk rá, hogy zsenge legyen, zöldes fehér, kemény és rugalmas. Akár darabolva, akár gyalulva is lehet mélyhűteni.
Kezdjük egy legendás étellel, amiről sokkal többen hallottak már, mint ahányan kóstolták, ez a tejbetök. A mondás szerint vigyorog, nyilván azért, mert nagyon finom, szerintem jobb, mint a hagyományos tökfőzelék. Kell hozzá: fél liter tej 1 kg gyalult tök, 1 csokor kapor, 2 dl zsíros tejföl, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg vaj, 5dkg liszt, só, fűszerpaprika. A gyalult tököt lesózzuk és összekeverjük a citromlével, egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, ez kb. fél óra. Eközben felolvasztjuk, forrósítunk 5dkg vajat, beleszórjuk a lisztet, nagyon világos rántást csinálunk, beleszórjuk a kaprot, meghintjük fűszerpaprikával és szinte azonnal hozzáadjuk a kicsöpögtetett tököt, és tejet. Kis lángon, gyakran kevergetve puhára főzzük majd belekavarjuk a tejfölt. Állandóan keverve, óvatosan összeforraljuk, végül montírozzuk, vagyis megszórjuk a tetejét apró vajdarabkákkal. Úgy is lehet, hogy aludtejből csináljuk, akkor szerintem finomabb.
A tököt meg is tölthetjük, akár hagyományos módon, darálthúsból, rizsből, keménytojásból és fűszerekből készült töltelékkel, tejföllel leöntve, akár lecsóval. Ehhez fél kiló paradicsomból, 1 kg zöldpaprikából, kolbászból a szokott módon kezdjünk lecsót főzni. A tököket vágjuk ketté, a magos részt vájjuk ki, nagyon finoman dörzsöljük be sóval és tegyük egy nagyobb tepsibe. Amikor a lecsó félig kész, kavarjunk hozzá 6 db tojást, és tegyük a tökökbe, toljuk be a forró sütőbe és süssük készre.
De mondok egy másik egytálételt, amihez kell 1 kg gyalult tök, , 50 dkg zöldbab, 1 kisebb bőrös csirkemell darálva, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ˝ dl olaj, 3 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, zöldfűszerek: rozmaring, szurokfű, só, bors.
A tököt tegyük egy nagyobb tűzálló tálba. A zöldbabot tisztítsuk meg és sós vízben főzzük puhára. Az apróra vágott hagymát futtassuk meg az az olajon és pároljuk puhára rajta a csontról lefejtett és bőrével együtt ledarált húst, és a szétzúzott fokhagymát. A húst a tökre terítjük, rátesszük a zöldbabot, sózzuk és fűszerezzük. A tejfölt keverjük össze a reszelt sajttal és a tojásokkal és simítsuk az ételre. A 160 fokos sütőben eleinte alufóliával lefedve, kb. 30 percig süssük, majd vegyük le róla fóliát és süssük pirosra.
40 dkg gyalult tök, 35 dkg finomliszt, 2 dl olaj, 30 dkg cukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, 30 dkg meggy.
Habosítsuk ki a tojások sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és a vele elegyített sütőport, a gyalult tököt, végül óvatosan keverük bele a habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük, és szórjuk meg a kimagozott meggyel. 180 fokra felforrósított sütőben süssük készre,
A recepteket a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.
2019.07.10. 06:35
Műsorvezető: Kovács M. Veronika