„Ki
Reggeli gyors

Tömör: Igény és mód is lenne újra fürdőzni a Dunában

22/07/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Megfelelő vízminőség-előrejelző rendszer kiépítése mellett Tömör Miklós, a Valyo, Város és Folyó Egyesület elnöke nem látja annak akadályát, hogy több partszakaszon is lehessen fürödni a Dunában.

2024. július 22. Reggeli gyors - részlet 24.07.22. Tömör Miklós
08:33
00:00

Miközben Párizsban Anne Hidalgo polgármester tart demonstratív úszkálást a Szajnában, hogy szemléltesse, a folyó elég tiszta ahhoz, hogy meg lehessen rendezni benne a hosszútávúszó versenyeket az olimpián, Budapesten nincs semmi baj a Duna vízminőségével. Abban a mostani kánikulában is nyugodtan lehet fürdeni: Budapesten több helyen is kiváló a Duna vízminősége – írta a 444.

Bár hivatalosan csak két helyen, a Kopaszi-gátnál és a Római parton lehet fürödni a Dunában, vannak olyan híresztelések, hogy több helyen is lehetne, más hírek szerint a folyó vízminősége nem engedi további fürdő, úszóhelyek, strandok nyitását.

„Mindig figyelni kell, hogy milyen a vízminőség, a Duna élő víz” – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Tömör Miklós, a Valyo, Város és Folyó Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a vízállás, a csapadékmennyiség nagyban meghatározza a folyó vízminőségét. Ezt monitorozza főként a strandszezonban szervezetük. Méréseik során arra jutottak, hogy az év 120 melegebb napjából 100 napon a Duna vize alkalmas fürdőzésre.

Az ötvenes évektől kezdve az ipari termelő üzemek a szállítás mellett a hűtés és a szennyvízelvezetés miatt Budapesten jellemzően a Duna partvonalán épültek ki, ezek megszűnésével, áthelyezésével sokat javult a vízminőség. Ezt a helyzetet tovább javította a budai alsó rakpart alatt futó budai főgyűjtő csatorna 15 évvel ezelőtti kiépítése. A valamivel nagyobb, mint egy méter átmérőjű cső vezeti el Buda összes szennyvizét. Tömör megjegyezte, Pesten ez a rendszer már korábban kiépült. Ez vezetett el oda, hogy Budapesten már nem a Dunába kerül a szennyvíz.

Apró léptésekkel ugyan, de Tömör azt látja, hogy újraindulhat a vizi sportélet, a fürdőzés a Dunán.

A Római part látogatottsága alapján azt látja, hogy igény mindenképp lenne a bővítésre. Az 500 méteres partszakasz –  különösen a kánikulában – mindig megtelik. Megfelelő vízminőség-előrejelző rendszer mellett Tömör nem látja annak akadályát, hogy további partszakaszokon lehessen fürödni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors/interjú Tömör Miklóssal
2024.07.22., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor