„Klubrádió
Ötös

Tóth Enikő: Jó nőkkel dolgozni

19/06/2019 16:20

| Szerző: Klubrádió

Nagyon örült a női rendezőinek és kollégáinak is Tóth Enikő színésznő, aki mostanában sok női témával foglalkozó darabban szerepel – erről és sok másról is beszélt a szerdai Ötösben.

2019. június 19. Ötös - Falusi Mariann-nal és Lang Györgyivel (2019. június 19., szerda 10:00)
91:28
00:00
Műsorvezetők: Falusi Mariann - Lang Györgyi

Nagyon örült a női rendezőinek; tavalyelőtt mutatták be a Naptárlányokat a Pesti Magyar Színházban, amely női témáról szól, női darab, Tallós Rita rendezte, akivel korábban nem ismerték egymást, de jót dolgoztak együtt. Szerepel mások mellett Hegyi Barbara, Igó Éva és Udvarias Anna is.

A történet egy vidéki kisvárosban játszódik, egy nőegylet kissé egyhangú életébe láthatunk bele, minden évben kiadnak egy naptárat, és az összeget, amit kapnak, valamire fordítják. Aztán minden megváltozik, amikor Igó Éva karakterének férje rákos lesz, és azért kezdenek gyűjteni, hogy legalább egy kanapét vehessenek a lepusztult helyi kórházba a várakozó családtagoknak.

Ekkor jön Hegyi Barbara, a „főnő”, aki kitalálja, hogy adjanak ki aktnaptárat. Tudni kell, hogy 50-70 évesek a nőegylet tagjai, de a történet alapjául szolgáló filmben is levetkőznek (ahogy ők maguk a darabban is), viszont mindig valami takarja őket. Végül egy egész kórházi szárnyat fel tudnak újítani a gyűjtésből, tehát az összefogás erejéről szól a darab.

 
Naptárlányok című darab a Pesti Magyar Színházban (forrás: http://pestimagyarszinhaz.hu)
 


Aztán Tóth Enikő a Két nő című darabot említette, amelyet Cseh Judit rendezett és amelyben Zsurzs Katival játszik együtt. „Jó nőkkel dolgozni” - mondta -, azért is, mert egy női rendező máshogy foglalkozik egy női témával. A következő a Menopauza című musical volt, ugyancsak Tallós Rita rendezésében, Hernádi Judit és Szulák Andrea főszereplésével.  Ez nagyon kényes téma, először még furcsa a közönségnek, aztán fölrobban a nézőtér, mert humorral, öniróniával van átitatva a darab, de közben „megtekergeti” az ember szívét. Tóth Enikő elmondta: nagyon elmések a szövegek, lubickolnak a szerepekben. Sokat is énekelnek, ő például Stevie Wondert, és jó látni, ahogy a közönség lelkesedik értük.

Tóth Enikő emellett beszélt még a szinkronlázadásról és arról is, hogy 1985 óta játszik a Páratlan párosban. A műsor vendége volt Vásáry André férfiszoprán énekes, aki először arról beszélt, mi is az a férfiszoprán és miért nem kontratenor, majd elmesélte, hogy történelemtanárként végzett és szakdolgozatának témája a kasztráció története volt.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Ötös – Falusi Mariannal és Lang Györgyivel
2019. június 19., szerda 10:00