„Ki
Megbeszéljük...

Urbán Ágnes: Médiaügyben az Unió nemigen tud beavatkozni

28/12/2022 18:17

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Izgalmas politikai feladvány az Unió számára, hogy egyrészt megregulázza a "renitens, illiberális" országokat, mint Magyarország és Lengyelország, másrészt a tagállamok megőrizzék a saját médiájuk függetlenségét – véli Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, a Corvinus Egyetem docense. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy az Unió projectalapú támogatások megnyitásával segítené azokat a médiumokat, akik őrzik még a hiteles tájékoztatás elvét Magyarországon. 

2022. december 28. Megbeszéljük - részlet 2022.12.28. Urbán Ágnes
17:23
00:00

Erős hangulatváltozás érzékelhető az Európai Bizottságban a magyar kormány megítélésével kapcsolatban – véli Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója –, mivel a magyar kormány külpolitikai mozgása már az egész nyugati világ biztonságát is befolyásolhatja. A Corvinus Egyetem docense hozzátette, ennek ellenére az EU bár az uniós források befagyasztásával szankcionálhatja a magyar kormányt, de a médiaügyekbe nem avatkoznának bele. Egyrészt azért nem, mert az jogállami hatáskör, másrészt a többi tagállam sem szeretné, hogy egy esetleges magyar példa precedenssé váljon, és az Unió beavatkozzon máshol is a médiába – fejtette ki a szakértő.

Ugyanakkor Urbán szerint a médiapluralizmus támogatóinak szempontjából jó hír, hogy az Európai Bizottság döntéshozói már felismerték a magyarországi problémákat. A Vera Jourová által adott interjúból is az tetszik ki, mint hogyha az Európai Bizottság is abban látná a fő csapásirányt, hogy az állami hirdetések osztogatásával ne lehessen visszaélni a médiapiacon, ahogy az Magyarországon egész brutális módon történik – foglalta össze a riporter, Bolgár György.

Az állami hirdetések uniós szabályozása terén azonban optimistán látja a lehetséges beavatkozást Urbán Ágnes. Kifejtette, mivel az állami hirdetések elosztása nem okoz igazán problémát más tagországokban, ezért ennek átláthatóbbá tételét könnyebben keresztülviheti az EU. Ezzel szemben a közszolgálati média kérdésével kapcsolatban már nem annyira optimista a szakértő. Szerinte a közmédia kontrollálását célzó uniós beavatkozási kísérleteket a tagállamok vissza fogják verik, ezért ezen a területen Magyarországon sem várhatunk előrelépést.

Urbán Ágnes szerint továbbá az Unió megnövelheti azoknak a forrásoknak a számát, amelyeket pályázatok útján lehet elnyerni. Valószínűnek tartja, hogy például a határon túlnyúló oknyomozó projektek készítői majd elég sokféle pályázaton indulhatnak, ezzel szemben viszont egy rádió – amelyik egyszerűen napi műsorkészítés és hírszolgáltatást végez – nehezebben juthat projectalapó forrásokhoz. Urbán szerint összességében elkezdődött egy komoly munka az Európai Bizottságban, és megpróbálnak majd valahogy segíteni azokon a szereplőkön, akik tényleg őrzik még a demokrácia maradékát Magyarországon, illetve más országokban is. Optimisták lehetünk abban a tekintetben, hogy az Unió politikusai kellően kreatívak lesznek ahhoz, hogy mindenféle forrásokat megnyissanak, olyanokat is, amelyek adott esetben a Klubrádiót segíthetik – zárta az interjút Urbán Ágnes.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Urbán Ágnessel
2022. december 28., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György