„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vágó István: Türelmet Pokorninak, mert vér is folyhat

21/01/2020 02:25

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nem kellene most Pokorni Zoltánt „lincselni” a hegyvidéki turulos emlékmű miatt – mondta a fideszes polgármester DK-s politikai ellenfele, Vágó István. Szerinte, egyelőre úgy tűnik, Pokorni bármit lép, abból baj lehet.

2020. január 20. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Vágó István (20.01.20.)
12:45
00:00

Vajon mit szólnának a hegyvidéki turulos emlékmű ellenzői, ha Pokorni Zoltán fideszes polgármester helyi népszavazást írna ki a szobor sorsáról? – tette fel a kérdést Vágó István, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője. Ő például – aki szintén rossznak tartja, hogy a nyilasokhoz is kötődő turult tették a második világháborús áldozatok névsora fölé – nem feltétlenül örülne egy ilyen referendumnak. Sőt! – derül ki a Klubrádiónak adott interjújából.

A helyzet komplikált

Az ellenzéki politikus szerint a többség a turul mellett voksolna, ami nem lenne jó fejlemény, így megérti, hogy Pokorni Zoltán nem akar népszavazást. Ha pedig az önkormányzat magától távolítaná el a szobrot, az komoly konfliktusokhoz vezetne, akár erőszakos cselekményekre is sor kerülhetne. A helyzet nagyon komplikált, a polgármesternek pedig végig kell gondolnia, mi lenne a következménye a turul-szobor elbontásának – mondta Vágó, aki úgy gondolja, ha Pokorni meghozná ezt a döntést, „vér folyna”.

 
Vágó István Forrás: Facebook
 
 

A DK-s politikus szerint tudomásul kell venni, hogy felnőtt egy új generáció, amely a turulban a magyarság szimbólumát látja, bár ebben, mint mondta, ő úgy gondolja, nincs igazuk. Szerinte ugyanis a turul szimbólumot a magyarság lényegében évszázadokra elfelejtette, majd, nem sokkal azt követően, hogy ismét feléledt a jelkép, már a XX. században, szörnyű eseményekkel és eszmékkel kapcsolódott össze. Azok azonban, akik nem ezt látják a turulban, illetve nem tudják, a múlt században milyen új, szörnyű szerepe lett a szimbólumnak, a szobor elbontását a magyarság bántásaként élnék meg – tette hozzá.

A Mi Hazánk Mozgalom nemrég már arról beszélt, ismét elkezdhetnek akciózni a turulért. A szélsőjobboldali párt fővárosi elnöke a szobornál január 17-én tartott sajtótájékoztatóján közölte, készek újjászervezni az emlékmű megóvása érdekében a turulvédő akciócsoportot, miután szerintük Pokorni Zoltán kilátásba helyezte az ősi nemzeti szimbólum eltávolítását.

Mikor csinál nagyobb bajt?

Vágó szerint valóban nagyon szerencsétlen, hogy az áldozatok neve a turulszobor alatt szerepel, de egyelőre nem tudja, mi lenne a megoldás a helyzetre. Pokorninak azt a bejelentését azonban, miszerint javaslatokat vár a történészektől az emlékművel, annak szimbólumával kapcsolatos ellentmondások feloldására a méltó megemlékezések érdekében, helyesnek tartja. Ez egy tisztességes szándék – fogalmazott Vágó, aki szerint Pokorni ezzel elfogadja, hogy a turul nem alkalmas szimbólum a XII. kerületi áldozati emlékműre. Mikor csinál nagyobb bajt, ha átépíti, lebontja vagy ha új emlékművet épít?– kérdezett ismét Vágó.

A DK-s politikus szerint tehát nagyon nehéz ügyről van szó ezért, most, úgy is, hogy egyébként egyértelműen a fideszes polgármester ellenzékéhez tartozik, türelmet kér a Pokornit „lincselőktől”. Ezt most „nagyon nem kéne” – fogalmazott.

 
Pokorni Zoltán Forrás: Facebook
 

 

Már levették

A Maros utcai rendelőintézetben Kun Páter vezetésével 84 embert öltek meg 1945. január 12-én. Két nappal később a közeli Bíró Dániel kórházban 150 embert végeztek ki, majd újabb három nappal később az Alma utcai zsidó szeretetotthonban 94 védtelen öreget lőttek halomra. A három, Városmajor környéki tömeggyilkosságban Pokorni Zoltán szerint a nagyapja „meghatározó, aktív szerepet vitt. Szemtanúk szerint Pokorni József több zsidót maga lőtt agyon. A háborús bűnökért azért nem állították bíróság elé, mert még az ostrom alatt meghalt.

Pokorni Zoltán korábban bejelentette, szakmai bizottságot állít fel, hogy felülvizsgálják az emlékművön elhelyezett névsort. Az új hegyvidéki képviselő-testület novemberi alakuló ülésén azt is kezdeményezte, hogy vegyék le a saját nagyapja nevét a kerületi turul-szoborról. Erre már idén január 17-én sor került.

 
A második világháború helyi áldozatainak emlékműve a XII. kerületben
 

Maximum magyarázkodás

Pokorni Zoltán január 13-án könnyek között beszélt a Maros utcai rendelőben tartott megemlékezésen arról, mit gondol nagyapjáról, és a holokauszt megítéléséről.  Többek közt azt mondta, hogy a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás, az áldozatok magyarok voltak, a gyilkosok túlnyomó része pedig szintén magyar volt.

Vágó István ennek kapcsán hangsúlyozta, őszintének tartja a polgármester megrendültségét, az pedig, amit Pokorni Zoltán a múlt értékeléséről mondott, szerinte teljesen szembe megy pártja, a Fidesz hivatalos történelemmagyarázatával, miszerint a hazánkban elkövetett bűnökért csak a német megszállás lenne okolható. Vágó szerint ez abszolút szemléletváltás a kormánypárton belül, már ha ez a hozzáállás ott többségre jut – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Vágó Istvánnal
2020. január 20., hétfő 16.45
riporter: Bolgár György