„Klubrádió
Szavakon túl

Verebes István: Nem érti, miért nem elég, ha valaki tehetséges, miért kell hatalmat gyakorolni másokon

7/04/2023 12:14

| Szerző: Klubrádió

A Szavakon túl vendége legutóbb Verebes István, Jászai Mari-díjas színész, rendező, műsorvezető, színházigazgató volt. A színész elmondta, hogy nagyon jónak tartja a műsor címét, mivel őt is mindig az érdekelte a színházból, hogy mi van a szavakon túl. A beszélgetésben szó volt még megbocsátásról, a hibákból nem tanuló vezetőkről és a naplóírásról.

2023. április 02. Szavakon túl (2023. április 02., vasárnap 13:00): Verebes István
52:30
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Kadarkai Endre
Verebes István azt mondja, semmi sem érdekel a színházban, csak hogy mi van a szavakon túl. Ez a lényege a színház eszményének, ezért nagyon jónak tartja a műsor címét.

Kadarkai Endrének elmondta továbbá, hogy nagyon sok dolgot megbánt az életben. Egyszer például megbántotta Antall Józsefet egy szilveszteri műsorban, ahol egy ízléstelen, kétértelmű utalást tett a parcella szóval kapcsolatban, pedig itt már nagyon beteg volt az egykori miniszterelnök. Már egy órával később tudta, nem volt szép, később pedig nagyon megbánta. Utána nyilvánosan és személyesen is bocsánatot kért a családtól. Szerinte, ha belátjuk a tévedéseinket, bűneinket, azzal nemcsak magunkat nyugtatjuk meg, hanem példát is mutatunk.

 
Kadarkai Endre és Verebes István
 

Úgy véli, ő ötven éves korára lett felnőtt. A teremtő, vagy a sors megjutalmazta egy nyíregyházi színiigazgatói állásajánlattal, ami az egész látásmódját, felelősségérzetét megregulázta. Onnantól kezdve sokkal összeszedettebb lett. Ekkor találkozott a mostani feleségével is, akivel huszonnyolc éve élnek együtt, és aki teljesen helyretette. Vele átélheti a biztonság, a nyugalom és az otthonosság érzését, azt, hogy az élete végre nem ideiglenes.

Úgy véli, semmit nem szabad tovább csinálni, mint amíg örömünk van benne. Szerelmi bánata nem volt soha, nem szenvedte meg, ha nem kellett. Amikor gyerekkorában váltak a szülei az egyik tanára azt mondta neki, hogy most rá nem figyel senki, mert a szülei magukkal vannak elfoglalva, ezért most magára kell figyelnie, ha nem teszi meg, akkor elveszik és kár lenne érte. Ez úgy megérintette, hogy attól kezdve megtanult magára figyelni.

Nem szívesen mond egy rendezőre jót, nehezére esik kimondani, ha nagyszerű volt egy előadás, de A diktátor című előadás után megölelte Eszenyi Enikőt. De azt nem érti, miért nem elég, ha valaki tehetséges, miért kell hatalmat gyakorolni másokon. Amikor ő színházigazgató lett, azt mondta, ha úgy kel ki a székből, ahogy bele ült, már jó. Tudja, milyen csábító a hatalom, fél évig ő is azt hitte, mindent ő tud a legjobban. Kamerát is szereltetett a színpadhoz, hogy lássa az irodában, mi történik, de aztán rájött, hogy nem lehet úgy dolgozni, hogy ha mindenkinek összeszorul a gyomra, ha meglátják.

Vallja, hogy amit bűnnek tartunk, azt ne kövessük el másokon, mert azért csúnyán megbűnhődünk. Korábban meglehetősen hirtelenharagú volt, aki ha indulatba jött, nagy érzékkel találta el a másik gyönge pontját, úgy hogy azt egy életre nem felejtették el. Ilyet ma már csak akkor tesz, ha valaki provokálja, próbál nem annyira szélsőséges lenni, az erős kritikáit is visszafogja.

Azt mondja, ha dolgozhat, ha van feladata, akkor nincs baja. Ebben sokat segít neki a naplóírás, hiszen amikor felidegesíti magát valamin, gyorsan kiírja magából és megnyugszik.

Akárcsak a Szavakon túl összes adása, úgy a Verebes Istvánnal készült beszélgetés is visszanézhető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Iratkozzon fel rá, és nem marad le műsorainkról a YouTube-on sem.

FELIRATKOZOM:

Szavakon túl
2023. április 2. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre