„Klubrádió
Hetes Stúdió

Vissza is vonom, meg nem is

30/05/2020 16:11

| Szerző: Klubrádió

Jogvédő szervezetek és ellenzéki pártok arra figyelmeztetnek, hogy a benyújtott törvénycsomag megtartja a különleges jogok egy részét a járvány utáni időkre is. Erről is beszélünk a Hetes Stúdióban.

Vissza is vonja a kormány a felhatalmazási törvényt, meg nem is: jogvédő szervezetek és ellenzéki pártok arra figyelmeztetnek, hogy a benyújtott törvénycsomag megtartja a különleges jogok egy részét a járvány utáni időkre is.  A kormányzati kommunikáció azt hangoztatta, hogy csattanós választ adnak azoknak a megalapozatlan félelmeire, akik a rendeleti kormányzás veszélyeire figyelmeztettek. Mégsem voltak megalapozatlanok a félelmek? Fleck Zoltán jogszociológust, az Eötvös Károly Intézet igazgatóját kérdeztük.

Sok tízezren veszítették el állásukat a járvány miatt, köztük jól képzettek, több nyelven beszélő diplomások is, hiszen a krízis által leginkább sújtott szakterületeken, az idegenforgalomban vagy az előadóművészetekben jellemzően magasan képzettek dolgoznak. Az is tudható, hogy az új  munkanélküliek nagy többsége nő. Az átalakulóban levő munkaerőpiaci helyzetről Józsa Márta készített összeállítást.

Nyitnak a színházak, de hogyan? És ha már színház: a kormány a szokásos rapid törvénykezéssel megkezdte a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását is. Mire számíthat az egyetem, különösen annak fényében, hogy az átalakítás kapcsán Dr. Bódis József államtitkár többször is balliberális intézménynek nevezte az egyetemet? Politikai ízlésrendőrség jön a színészképzésben is? Csáki Judit színikritikust kérdezzük. 

Rendkívüli és a jövőjét meghatározó időket él az Európai Unió. Képes lesz menedzselni  az Európai Bizottság által most felterjesztett segélycsomag a válságot? Hol lesz benne Magyarország helye? Befolyásolja-e a jövőnket a most körvonalazódó újabb felhatalmazási törvény és miért fontos Orbánéknak, hogy jóban legyenek a Freedom House-zal? Erről beszélgettünk  Maria Joao Rodrigueszel, volt portugál miniszterrel, aki jelenleg a FEPS, a Progeresszív Európai Tanulmányok Alapítvány elnöke, és a Freedom House főosztályvezetőjével, Arch Puddingtonnal. 

A műsor második felében Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője válaszol a hallgatók kérdéseire.