„Zajlik
A lényeg

27 milliárd forintért venne Munkácsy-képeket az állam és a Mol

18/10/2024 09:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Az alkotásokat Pákh Imre műgyűjtőtől vásárolnák meg.

A magyar állam ismét megpróbálkozhat a Munkácsy-festmények megvásárlásával. Most a MOL – Új Európa Alapítványon (MÚEA) keresztül szeretnének több mint 27 milliárd forint költeni 73 Munkácsy-festményre, 8 Munkácsy-tanítvány festményre, 6 szoborra, 11 különálló grafikára, 2 rézkarcra és egy 38 rajzot tartalmazó mappára – írja a 444.

A félig a magyar állam, félig pedig a Mol tulajdonában lévő MÚEA 2021-ben jött létre 600 millió forint induló tőkével, amiből 300 millió közpénz volt – írja a 444. A MÚEA 10,49 százalékával a MOL-csoport legnagyobb magyar részvényese, kuratóriumában olyan a Fideszhez köthető emberek vannak, mint Demeter Szilárd, Schmidt Mária vagy Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a MOL vezérigazgató-helyettese, a Csíki Sör új tulajdonosa.

 
Munkácsy Mihály
Youtube
 

Az alkotásokat Pákh Imrétől vennék meg, akinek Munkácsy gyűjteménye több mint 80 festményből és grafikából áll. A leginkább az USA-ban tevékenykedő magyar üzletember 2009-ben hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, aminek kuratóriumi elnöki posztját az elmúlt években többek között

Rákay Philip, L. Simon László és a lovagkereszttel kitüntetett Fásy Ádám is betöltötte.