„Zajlik
A lényeg

Mészáros cégének vezetője is panaszkodott a kiszámíthatatlan állami szabályokra

17/10/2024 18:12

| Szerző: Klubrádió

"Úgy érezzük magunkat, hogy először azt mondják a versenypályán, hogy el kell indulni 3600 méteren, majd szólnak, hogy lesz egy gát, aztán lesz tizenkettő, utána még vizes akadály is" – fogalmazott Vida József, a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global igazgatóságának elnöke a hvg.hu szerint.

Hogyan tudnak a legnagyobb magyar cégek alkalmazkodni a mostani gazdasági helyzethez? – ez volt a téma, amelyben vállalatok vezetői szólaltak meg a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján.

Vida József, a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global igazgatóságának elnöke a hvg.hu beszámolója szerint arról beszélt: „úgy érezzük magunkat, hogy először azt mondják a versenypályán, hogy el kell indulni 3600 méteren, majd szólnak, hogy lesz egy gát, aztán lesz tizenkettő, utána még vizes akadály is”.

Az Opus jó ütemben haladt a válság alatt, és ugyan az építőipar most lelassult, az élelmiszeripar átveszi a szerepét – tette hozzá. Elmondta azt is: megpróbálnak külföldre vinni pénzt, de „nem biztos, hogy Európa fele kell figyelnünk, körül kell néznünk”. Vida azt is hangsúlyozta, hogy el kellene térni attól, ahogy a kémcsövekben a gazdaságpolitikát kitalálja a kormány, több kommunikáció kell az állam és a nagyvállalatok között.

A beszámoló szerint felszólalt mások mellett  Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója is, aki úgy fogalmazott: „ha valaki azt mondja tíz éve, hogy még mindig a bankadóról fogunk beszélgetni, nem hittem volna el”. Ő nem mellesleg tíz éve ilyenkor épp az adóügyekért felelős államtitkár volt. A gyógyszeripar különadója azt hozta el a Richter számára, hogy eggyel-kettővel kevesebb felvásárlást tudtak csinálni. Más országok jobban vigyáznak a gyógyszeriparukra – tette hozzá.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója is beszélt az eseményen. Szerinte a kormány a válság során eleinte extraprofitadóról beszélt, de ebben már nincs is profit mára, a helyzetet pedig ezután még árszabályozással is fokozták, miközben az Európai Unión belül is nehezen megy a tőke kihelyezése.

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás)